Sitter du gärna på en uteservering i stan dessa varma dagar så kan du njuta några dagar till. Foto: Mostphotos

Soldyrkare passa på – snart försvinner värmen

Är du en soldyrkare? Då får du passa på att njuta av solen och värmen de kommande dagarna. Nästa vecka väntar lägre temperaturer, moln och regn i länet.

  • Publicerad 15:38, 23 sep 2020

September har bjudit på flera soliga och varma dagar, framför allt nu i slutet av månaden. Enligt SMHI har det varit något varmare än det brukar vara så här års.

– Det har varit temperaturer över det normala, även om det inte omöjligt att det är varmt i september, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

Vanligen brukar september bjuda länsborna på runt 15 grader. Men i år har vi kunnat njuta, mer än bara några enstaka dagar, av temperaturer på runt 20 grader under årets första höstmånad. 20,6 grader är den hittills högst uppmätta temperaturen i september.

Flera varma dagar

Sitter du gärna på en uteservering i stan dessa varma dagar så kan du njuta några dagar till. Även torsdag och fredag bjuder på soliga höstdagar.

Säsongen för uteserveringar förlängs i höst

För vissa stockholmare kan det dock vara aktuellt att dra på sig regnjackan i helgen, då ett regnområdet drar in söderifrån på fredagskvällen och stannar under lördagen. Redan på söndag återvänder dock solen och värmen igen – men bara på en snabb visit.

– Nästa vecka blir det mer åt det molniga och regniga hållet. Så det är främst den här veckan man får passa på att njuta om man är en soldyrkare. Sedan väntar vår absolut gråaste period, säger Henrik Reimer.

Inte förrän den 29 september brukar det vara meteorologisk höst i Stockholm, men det är möjligt att hösten anländer något senare än normalt i år, enligt SMHI.

Kommer september slå värmerekord?

– Nja, inget rekord i år. Det har varit ganska milt, men inte så milt som exempelvis 2018 och 2016, säger Henrik Reimer.

Här kan du se veckans prognos.