Klimatsatsar. Visionen är att fylla de här taken med solceller. Foto: Sacharias Källdén

Solcellspark ska försörja Hammarby Sjöstad

Senaste klimatsmarta idén till Hammarby sjöstad – billig och hållbar el.

  • Publicerad 16:30, 5 mar 2020

Organisationen Electricity även kallad Hammarby sjöstad 2.0 har haft flera projekt i gång för att stadsdelen ska bli klimatsmartast i Sverige. Senaste planen är en solcellspark som ska kunna försörja hela Hammarby sjöstad med ren el.

– Vårt mål är att Hammarby sjöstad ska bli en klimatneutral stadsdel redan år 2030. För att nå dit krävs att vi även arbetar med egen förnybar elproduktion, både lokalt och med el producerad i solcellsparker utanför stadsdelen, säger Erica Eriksson projektledare på Electricity i ett uttalande.

Hållbart och prisvärt

Organisationen menar att risken för att elpriserna går upp är stor och därför vill de satsa på både mer hållbar och prisvärd elförsörjning.

– Genom att använda egenproducerad el blir priset detsamma i många år framöver. Plus att det är en investering med bra avkastning, berättar Erica Eriksson.

Tanken är att Sjöstans tak ska fyllas med solcellsplattor men det räcker inte för att täcka hela stadsdelens elförsörjning. Därför vill man komplettera med solcellsparker utanför stadsdelen.

Nästa steg blir att diskutera förslaget med boende i Hammarby sjöstad för att kunna göra en gruppupphandling genom bostadsrättsföreningar och hitta andra sätt att delfinansiera solcellsparken.