Solcellsdrivna sopkorgar ska sluka mera skräp

En sopkorg som drivs med solceller, rymmer 5-7 gånger sin egen storlek – och som själv larmar när den blir full? Nej, det är inget påhitt. 80 stycken ska nu ställas ut på gator och torg runtom i Stockholm.

  • Publicerad 15:51, 21 nov 2016

Den kallas för Big Belly. Namnet är väl valt. Den smarta sopkorgen slukar nämligen 5-7 gånger sin egen storlek – genom att pressa ihop skräpet du slänger i den.

– Det sitter en sensor inne i korgen som känner av när den behöver komprimera innehållet, förklarar Susanne Pettersson på trafikkontoret.

Inte nog med det. När den är full larmar korgen automatiskt om att det är dags för tömning. Hela processen drivs med hjälp av solceller.

I torsdags anlände 80 exemplar av Big Belly till Farsta torg för en demonstration av hur de fungerar. Sex av dem kommer att bli kvar i Farsta centrum.

Övriga ska placeras ut på 16 strategiska platser runt om i Stockholm. Korgarna finansieras med hjälp av stadens så kallade klimatmiljard. Trafikkontoret hoppas att de ska ge flera miljövinster.

– Framför allt räknar vi med färre tömningar vilket ger färre biltransporter och mindre utsläpp av koldioxid. Det slutna systemet gör också att inga fåglar eller andra skadedjur kommer åt att sprida ut skräpet, säger Susanne Pettersson.

 

 

 

 

Fakta

Listan: Här ska korgarna stå

Farsta torg: 6

Högdalens centrum: 6

Årstaberg station: 2

Älvsjömässan/pendeltågsstation: 2

Gullmarsplan/Arenagången: 2

Gullmarsplan entré och bussterminal: 5

Medborgarplatsen: 6

Götgatsbacken/Götgatan: 6

Drottninggatan: 8

Brommaplan: 7

Kista torg: 6

Fleminggatan/S:t Eriksgatan: 4

Fleminggatan: 1

Karlaplan/Fältöversten: 9

Sjövikstorget: 8 (placeras ut i vår)

Förråd: 2

 

 

Källa: Trafikkontoret
Visa merVisa mindre