Många gillar att gå och springa i Hagaparken. På kvällar och tidiga morgnar blir det problem på vissa sträckor. Belysningen fungerar inte. Foto: Mostphotos

Solceller ska ersätta trasig belysning i Hagaparken

Belysningen är trasig längs flera gångvägar i Hagaparken. Många hör av sig och klagar, nu när höstmörkret djupnar. Men det ska bli bättre, med hjälp av solceller.

  • Publicerad 11:30, 16 sep 2020

I höst har belysningen i delar av Hagaparken krånglat rejält. Gångvägen mellan Haga Tennis och Gustav III:s paviljong och gångvägen mellan södra entrén och Finnstugan är ofta mörklagda.

– Belysningen har krånglat i flera år och nu i höst har det accelererat. Problemet är att anläggningen är flera decennier gammal. Ledningarna ligger i marken och teorin är att det blir kortslutning vid nederbörd på grund av skador på kablarna. Fukt och el går ju inte så bra ihop, säger Michael Werner, fastighetsförvaltare.

Statens fastighetsverk, som äger och förvaltar parken, har fått väldigt många klagomål.

Lappar och lagar

Felsökning pågår och renoveringar kommer att ske under hösten, berättar han.

– Vi har dock begränsade medel. Därför blir det provisoriska lösningar i höst. Vi får lappa och lagga. Under nästa år hoppas vi att permanenta lösningar kommer på plats.

Solceller på väg

En nyhet är att sträckan mellan södra entrén och Finnstugan får solcellsbelysning, understödd av vanlig el. Statens fastighetsverk har beviljats extra anslag för att installera solcellerna.

– Det är väldigt positivt. Arbetet ska starta senare i höst och beräknas vara klart en bit in på nästa år.  Vi kommer även att installera solceller på mellersta Koppartältet, säger Michael Werner.