Solceller på taket ger Täbygymnasiet grön el

Täbys största solcellsanläggning finns nu på taket på Täbys Enskilda Gymnasium. – Det här är någonting vi har velat göra och drömt om länge, säger skolans vd Fredrik Sörensen.

  • Publicerad 14:57, 28 aug 2017

Under sommaren har det varit full aktivitet på Täby Enskilda Gymnasiums tak, där har man nämligen installerat en gigantisk solcellsanläggning.

– Det här är någonting vi har velat göra och drömt om länge, säger skolans vd Fredrik Sörensen.

Täby största anläggning

Det är heller ingen liten anläggning. Med sina tvåtusen kvadratmeter är den störst i Täby med råge, och den sjunde största i hela länet. Anläggningen kommer att producera omkring 183 000 kWh/år.

För en kilowattimme kan man, enligt Energimyndigheten, ladda en mobiltelefon i 200 timmar eller dammsuga i 43 minuter. Tanken är att anläggningen ska kunna bistå med en tredjedel av hela fastighetens elförbrukning under ett år.

– Vi diskuterar alltid hur vi som skola kan gå mot ett mer hållbart samhälle, och en sådan här anläggning bidrar verkligen till att spara på miljön, säger Fredrik Sörensen.

Den nya anläggningen är två tusen kvadratmeter stor. Foto: Save By Solar

Under våren involverade man också sistaårseleverna som fick räkna och fundera på hur man skulle gå till väga.

– Eleverna fick exempelvis räkna på var panelerna skulle placeras för att få flest soltimmar och få ett jämnt flöde under hela dygnet, sen kunde vi jämföra deras resultat med hur det skulle bli.

Gröna elever

Vd Fredrik Sörensen. Foto: Tomas Wallentinus

Fredrik Sörensen berättar också att det finns en stor miljömedvetenhet hos eleverna.

– De har varit otroligt engagerade och många vill upp och titta på anläggningen och de känner sig stolta över att vi som skola har gjort det här.

Företaget som installerat solpanelerna heter Save By Solar och startades av de två före detta Uppsalastudenterna Hugo Larsson och Linus Werner. De tycker att det är roligt att en skola vill satsa hårt på grön el.

– Det har varit kul att samarbeta med en sådan engagerad skola och lärare. Flera elever har kanske fått upp ögonen för att det är detta de vill jobba med i framtiden, säger Hugo Larsson.

Vill visa hur mycket el som produceras

Nästa steg är att få upp en skärm inne i skolan där eleverna kan se hur mycket el solpanelerna producerar.

– Vi håller på att klura ut bra jämförelsetal, exempelvis hur många telefonladdningar eller mil med en Tesla solcellerna har producerat, säger Hugo Larsson.