Journalisten och författaren Ingrid Thörnqvist hade långa samtal med drottning Silvia under arbetet med boken. Foto: Ronja Wigertz/Ingrid Thörnqvist

Solbergabo fick Silvia att öppna sig

Solbergabon Ingrid Thörnqvist har skrivit en rafflande bok om en svensk flyktingsmugglare i Berlin – och om drottning Silvias kontakter med honom.

  • Publicerad 11:30, 8 okt 2020

Hon verkade tycka att det var jätteroligt att få tala om saker hon aldrig berättat om offentligt förut.

Först sa drottning Silvia nej. Hon ville inte berätta om sin familj i Östtyskland för journalisten Ingrid Thörnqvist. Men skam den som ger sig. Ingrid Thörnqvist frågade igen – och igen.

– Till slut blev jag inbjuden till slottet. Sedan träffades vi flera gånger och pratade i timmar. Hon verkade tycka att det var jätteroligt att få tala om saker hon aldrig berättat om offentligt förut, säger Solbergabon Ingrid.

Nu är biografin där drottningen medverkar klar. ”Carl-Gustaf Svingel – och Silvias familj i det kalla krigets Berlin” heter den.

Kungligt besök. Carl-Gustaf Svingel med kronprinssan Victoria och drottning Silvia, vid Svenska kyrkan i Berlin 1991. Foto: Imma Svingel

Omgärdad av rykten

Fröet såddes på 1990-talet, när Ingrid Thörnqvist var korrespondent i Berlin för SVT. Där gick det många rykten om svensken Svingel, som drivit ett vilo­hem för gamla i Västberlin.

– När muren byggdes började han göra egna räddningsaktioner för att sammanföra splittrade familjer och hjälpa människor att fly från DDR. Han betydde mycket för många, säger Ingrid Thörnqvist.

Genom sitt hjälparbete fick Carl-Gustaf Svingel kontakt med den gren av familjen Sommerlath som bodde i Östtyskland, bland andra Silvias farbror Ernst. Där fanns också hennes syssling Cornelia, med en handikappad son. Den vård barnet behövde fanns inte i DDR, så Silvia och hennes föräldrar gjorde sitt bästa för att sända hjälpmedel.

– Tack vare samarbete mellan Svingel och drottning Silvia kom familjen så småningom till väst.

Solbergabon Ingrid Thörnqvists bok.

"Spännande roadmovie"

Aktuellt: Solbergabon Ingrid Thörnqvist ger ut biografin "Carl-Gustaf Svingel – och Silvias familj i det kalla krigets Berlin (Ekerlids förlag).

Ingrid om boken: "Som läsare är man med på resan där jag söker svaren om Svingel. Det är som en spännande roadmovie."