Först sa drottning Silvia nej. Hon ville inte berätta om sin familj i Östtyskland för journalisten Ingrid Thörnqvist. Men skam den som ger sig. Ingrid Thörnqvist frågade igen – och igen.

– Till slut blev jag inbjuden till slottet. Sedan träffades vi flera gånger och pratade i timmar. Hon verkade tycka att det var jätteroligt att få tala om saker hon aldrig berättat om offentligt förut, säger Solbergabon Ingrid.

Nu är biografin där drottningen medverkar klar. ”Carl-Gustaf Svingel – och Silvias familj i det kalla krigets Berlin” heter den.

Omgärdad av rykten

Fröet såddes på 1990-talet, när Ingrid Thörnqvist var korrespondent i Berlin för SVT. Där gick det många rykten om svensken Svingel, som drivit ett vilo­hem för gamla i Västberlin.

– När muren byggdes började han göra egna räddningsaktioner för att sammanföra splittrade familjer och hjälpa människor att fly från DDR. Han betydde mycket för många, säger Ingrid Thörnqvist.

Genom sitt hjälparbete fick Carl-Gustaf Svingel kontakt med den gren av familjen Sommerlath som bodde i Östtyskland, bland andra Silvias farbror Ernst. Där fanns också hennes syssling Cornelia, med en handikappad son. Den vård barnet behövde fanns inte i DDR, så Silvia och hennes föräldrar gjorde sitt bästa för att sända hjälpmedel.

– Tack vare samarbete mellan Svingel och drottning Silvia kom familjen så småningom till väst.