ÖDE. Solbacken har nu stått tomt i fyra år. Foto: Mikael Andersson

Solbacken fortsatt utsatt för inbrott

1800-talstorpet Solbacken som ligger nära Hässelby slott har stått öde i fyra år. Staden har fortfarande inte hittat någon hyresgäst till fastigheten som fortsätter att drabbas av inbrott och är i dåligt skick.

  • Publicerad 15:11, 4 dec 2020

Det finns inget spikat

I 30 års tid drev Grimsta trädgårdsförening torpet. De anordnade loppisar och basarer, odlade i trädgården och drev våffelstuga.

Men de hade inte möjligheter att fortsätta driva torpet och 2016 lämnades byggnaden tillbaka till staden – som förseglade den och sedan dess låtit den stå tom.

Platsen otillgänglig

Efter fyra år har Solbacken i det närmaste blivit bortglömt – och man får anta att det längtar efter lite omtanke. Torpet är inbäddat i en charmig liten äppelträdgård, men det ligger på en svåråtkomlig plats och huset är slitet.

– Det har varit en del intrång även i år tyvärr. Då ser det inte fint ut efteråt. Det skräpades också ned väldigt mycket under sommaren. Men nu har vi städat upp och klippt gräset, säger stadens förvaltare Tomas Kidane.

"Finns inget spikat"

I samband med återtagandet av torpet 2016 öppnade staden för att låta någon intresserad ta över driften av torpet. Byggnaden anses ha ett kulturhistoriskt värde, men för att driva något i byggnaden krävs att den anpassas

– Vi har varit i kontakt med intressenter under året, men det finns inget spikat kring vem som ska flytta in. Tyvärr drabbas just sådana här tomma byggnader av att obehöriga flyttar in, säger Tomas Kidane.

Det är oklart om torpet kommer att ingå i den nya detaljplanen för området. Det gör det svårt att lägga upp en strategi för byggnaden, enligt Tomas Kidane.

– Detaljplanen avgör hur vi ska förhålla oss och planera för byggnaden. Nu får vi se hur torpet klarar sig under höstperioden och vintersäsongen.

Har bebotts av slottets trädgårdsmästare

Torpet, som ägs av Stockholms stad, byggdes i slutet av 1800-talet.

Är det enda kvarvarande torpet i Hässelby gård och ligger nära 1650-talsbyggnaden Hässelby slott.

Har historiskt bebotts av Hässelby slotts trädgårdsmästare och skogsvaktare.

Visa merVisa mindre