Sökte offer vid fiskdisk

I Östermalmshallens fiskdisk stal tjuven kortet och koden. Sedan plockade han ut 24 500 kronor från bankomaten. Bedrägerierna ökar, men polisen saknar resurser för att stoppa bankomatstölderna. Kortägarna uppmanas därför att bli försiktigare.

  • Publicerad 11:28, 17 mar 2014

Sju stockholmare fick i höstas sina kort stulna och sina konton länsade av en 24-årig man. I Östermalms­hallen stal 24-åringen en rullstols­­buren mans betalkort. Brottsoffrets personliga assistent hade kortet i sin magväska. Vid fiskdisken stoppade tjuven ner handen och tog upp kortet. Men först hade han noterat koden.

Sedan försvann 24-åringen och gjorde sju snabba uttag på sammanlagt 24 500 kronor.

– Det är oerhört vanligt att tjuvar kommer åt kortinformation på olika sätt, säger Anders Olofsson på polisens bedrägerirotel.

– I den här typen av fall söker man ofta upp äldre personer vid butikskassor, eller vid bankomater. Sedan uppfattar man koden, tar kortet och gör flera snabba uttag.

Utöver stölden på Östermalm har 24-åringen tagit betalkort från sex andra personer i Stockholm. Totalt tog han ut 82 200 kronor innan han kunde gripas i slutet av januari.

På tio år har antalet anmälda förfalsknings- och bedrägeri­anmälningar fördubblats i Stockholm.

I fjol anmäldes 12 213 sådana brott i hela kommunen – 5 519 av dem i innerstan. När det gäller kort- och kodtjuvar lägger polisen främst sin tid på att upplysa om riskerna.

– Ökningen beror på att folk är oförsiktiga med korten. Vi har dock inga särskilda insatser mot den här typen av bedrägeri där kort och kod stjäls. Vi fokuserar mer på bluffakturor och id-stölder. Det är helt enkelt en resursfråga, säger Anders Olofsson.

Om en kortinnehavare har varit tillräckligt försiktig med sitt kort betalar bankerna oftast tillbaka hela den stulna summan. Men kunderna brukar ändå behöva ­betala 1 200 kronor i självrisk.

Hur mycket bankerna årligen förlorar på bedrägerierna vet inte branschorganisationen Svenska bankföreningen. Det finns inte heller några planer på att minska summan som går att ta ut från bankomaterna. I stället uppmuntrar även bankerna sina kunder att vara väldigt försiktiga.

– Bankerna är måna om sina kunder och arbetar för att minimera riskerna för bedrägerier. Därför ger vi ut information om att man ska vara aktsam med sitt kort och hantera det på samma betryggande sätt som andra värdehandlingar, säger Leif Trogen på Svenska bankföreningen.

Den 24-årige mannen dömdes av Attunda tingsrätt till åtta månaders fängelse för bedrägeri. Han utvisas också från Sverige i sex år. Mannen kommer inte att överklaga.

Fakta

Fyra tips – så stoppar du tjuven

1. Skydda alltid koden och se till att ingen ser vad du slår in.

2. Skydda alltid kortet. Både så att ingen tar det, men även så att ingen ser CVV-koden.

3. Var försiktig med att lämna ifrån dig kortet när du handlar. Det går fort för tjuven att läsa av kortet.

4. Vid nätköp ska du ha ett ­låsbart kort, eller ett ”e-kort” som blir obrukbart efter ett köp.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre