Beredda. Annelie Thörnblom, Petra Ek och Henrik Hedin är tre av de totalt 14 personerna som bemannar Fjärdhundra brandstation dygnets alla timmar, årets alla dagar. Foto: Fredrik Gustafsson

Sökes: Kollegor i kransorterna

Räddningstjänsten har allt svårare att rekrytera deltidspersonal som kan bemanna kranskårerna dagtid. – Har man möjlighet ska man göra det här. Det är ett privilegium, säger Annelie Thörnblom på Fjärdhundra brandstation.

  • Publicerad 08:46, 6 dec 2019

Räddningstjänsten i Enköping/Håbo har fyra ytter-stationer fördelat på Skokloster, Örsundsbro, Fjärdhundra och Veckholm. Stationer som bemannas av deltidsbrandmän, eller rib-anställda (räddningspersonal i beredskap), som är den korrekta benämningen.

De står i beredskap årets alla dagar, alla timmar på dygnet. Men det har blivit allt svårare att locka rib-anställda till stationerna i kransorterna. Framför allt under dagtid.

– Jag som håller på med rekrytering märker att det blir svårare och svårare att hitta dem som kan ta dagspass, säger Fredrik Hallberg, Stf. räddningschef på Räddningstjänsten i Enköping/Håbo.

Ytterkårerna behövs

Problemet med att rekrytera personal till de mindre stationerna är inget unikt för Enköping och Håbo. Utmaningen är rikstäckande, och flera stationer runt om i landet har till och med stängts ned på grund av detta. Det är en oroande utveckling.

Det finns flera exempel då deltidsbrandmän haft en livsavgörande roll. I somras kallades brandmän i beredskap vid Skoklosters brandstation till en situation där en tvåårig pojke hittades till synes livlös i en swimmingpool. Personalen var snabbt på plats och kunde påbörja hjärt- och lungräddning och pojkens liv kunde sedermera räddas.

– Det tar oss 20-25 minuter att ta oss ut till kransorterna från Enköping eller Bålsta. Ytterkårerna är jätteviktigt. Ett hjärtstopp ute i Veckholm till exempel, där är vi först på plats. Det är vi som ska göra det jobbet, säger Rickard Westning, räddningschef på räddningstjänsten Enköping/Håbo.

Lättare förr

Varje ytterstation ska dygnet runt ha tre personer som är redo att åka på larm, med åtta minuters varsel. Och enligt Henrik Hedin, som är stationschef på Fjärdhundra brandstation, är det svårt att hålla den bemanningen dagtid.

– Tittar man tillbaka 20-25 år jobbade ju nästan alla som bodde här ute på orten. Det fanns fler verkstäder och många fler lantbrukare som kunde rycka ut under dagtid. Så ser det inte riktigt ut i dag, säger Henrik Hedin.

”Ett privilegium”

Annelie Thörnblom har arbetat som rib-anställd på Fjärdhundra brandstation i drygt två år, vid sidan om sitt arbete som brandskyddstekniker. Nu hoppas hon och kollegan Petra Ek, som jobbat lika länge på stationen, att andra kransortsbor ska söka sig till räddningstjänsten.

– Vi tror att det finns flera som är intresserade men som inte kommit till skott än. Är man det minsta nyfiken ska man höra av sig till oss. Har man möjlighet ska man göra det här. Det är ett privilegium, säger Annelie Thörnblom och Petra Ek tillägger:

– Gillar man att hjälpa andra människor är det här ett perfekt jobb.

I Enköping-Håbo finns sex brandstationer, placerade i Enköping, Bålsta, Örsundsbro, Fjärdhundra, Skokloster och Veckholm.

Dessutom har förbundet räddningsvärn på Arnö och Bryggholmen. Totalt finns 28 brandmän och befäl som är redo att rycka ut dygnet runt om en olycka inträffar.

BLÅLJUS: Stölder och stöldförsök

Nyheter Tisdagens blåljusrapport är kort. Stöld av båt, stöld av katalysator – samt skadegörelse och stöld av en mindre mängd diesel.tisdag 29/9 10:04