"Trygghet är en bred fråga som rymmer mycket, och jag brinner för den", säger Soha Osman. Foto: Mikael Andersson

Soha kämpar för ungas trygghet i Järfälla

Som svart, slöjbärande tjej har Soha Osman aldrig känt sig riktigt trygg på stan. Nu har hon startat Ung och trygg, där unga får tycka till om trygghet.

  • Publicerad 12:12, 1 nov 2018

Det här är Soha Osman

Ålder: 16, ska fylla 17

Bor: Barkarby

Gör: Har startat upp "Ung och trygg", ett projekt där Soha genom bland annat workshops på fritidsgårdar ska prata med andra ungdomar om trygghet och lyfta ungas perspektiv och lösningar på trygghetsfrågan till politiker. Går andra året i gymnasiet.

Visa merVisa mindre

Vad är egentligen trygghet? Det är en fråga som 16-åriga Soha Osman från Barkarby har funderat mycket på genom åren.

– Trygghet är att känna sig fri, att kunna göra det som alla andra gör. Att min ålder eller hur jag ser ut inte begränsar mig, att få respekt från människor. Och att kunna förvänta mig hjälp från andra om det händer något. Det finns för lite civilkurage i dag, säger hon.

I takt med att valet närmade sig upplevde Soha Osman ett växande obehag när nazister började marschera runtom i landet.

– Jag känner mig inte trygg när jag går på stan, folk som ser ut som jag är hatade av nazisterna. Jag vet att jag är en måltavla, säger hon.

Det fanns en period när Soha Osman var trött. Trött på att diskutera med rasister, trött på att folk inte lyssnade, trött på att hon inte kände sig trygg i skolan.

Men efter uppmuntrande ord från storebrorsan drog hon för några månader sedan igång projektet Ung och Trygg.

– Syftet är att unga ska få en plattform att uttrycka hur de känner kring trygghet, en plats där man lyssnar på dem. Fokus är att göra något av folks idéer, inte bara som en engångsgrej. Det är av en ungdom för ungdomar, berättar Soha Osman.

"Jag pratar mycket med mina kompisar om trygghet, och det är ofta samma saker som kommer upp. Vi delar samma erfarenheter", säger Soha Osman. Foto: Mikael Andersson

Arrangerar workshops

Efter årsskiftet ska hon ha workshops på fem olika fritidsgårdar i bland annat Järfälla, och prata med ungdomar om olika sätt att öka den upplevda tryggheten.

– Jag har ingen tillit till vuxna längre, det pratas mycket om olika idéer men sen händer inget. Politiker vänder sig till polisen när det gäller trygghet, inte till oss unga. Men trygghet handlar inte bara om poliser. Jag hoppas att det här kan påverka politikerna, säger hon.

Hon vill också upplysa andra ungdomar om vilka skyldig- och rättigheter man har, och prata om civilkurage. Något hon själv läser på om för att lära sig mer.

I nian var Soha på skolresa i Polen och skulle besöka Auschwitz. Väl framme skrek folk skällsord om muslimer efter henne på gatan. Något hon varit med om även i Sverige.

– Auschwitz är en plats där man ska minnas vad rasismen kan göra. Men när jag var där var det en man som skrek åt mig att ta av min slöja, berättar hon.

– Ingen har sagt till mig vad jag kan göra om jag utsätts för såna saker. Därför vill jag kunna guida andra unga som utsätts.

"Ända sen jag var liten har min mamma sagt till mig att jag kommer att få kämpa mer. För att jag är svart, muslimsk kvinna med slöja". Foto: Mikael Andersson

Många känner igen sig

Händelserna kom som en chock, och tillbaka hemma blev hon orolig för att något skulle hända. Samtidigt menar Soha att det är erfarenheter hon delar med många i sin närhet.

– Ända sen jag var liten har min mamma sagt till mig att jag kommer att få kämpa mer. För att jag är svart, muslimsk kvinna med slöja. Att folk kanske inte kommer vilja anställa mig på grund av hur jag ser ut, säger Soha Osman.

När Soha söker jobb tvekar hon på om hon ska ha med en bild i sitt cv, något som är vardag för många av hennes kompisar.

– Vi måste anpassa oss i allt, till exempel vara extra trevlig om man går in i en butik för att inte bli mindre bra bemött. Man tänker inte ens på det längre, det är bara så det är.

Vad är din drivkraft?

– Medkänsla, för andras säkerhet är min säkerhet. Jag har en skyldighet att ta ställning, och inte vänta på att andra ska göra något.