Jörgen Wickholm och Helena Skolling är aktiva i SoFo:s företagarförening, Foto: Pekka Pääkkö

Sofo går genom ett stålbad: ”Gynna dina egna kvarter”

Personal sägs upp och ägare arbetar gratis. Coronakrisen slår hårt mot stadsdelens småföretagare. Nu vädjar SoFo företagarförening om att stötta 140 butiker och verksamheter i området – om det inte ska bli en död stad.

  • Publicerad 09:20, 6 apr 2020

De annars myllrande gatorna i kvarteren runt Nytorget gapar tomma. Det känns lite som krigsstämning.

Det är tyst på ett sätt som det annars aldrig är. En helt ny värld, en förändring som skett på bara några veckor.

Helena Skolling är ordförande i SoFo:s företagarförening, som representerar runt 140 olika butiker och verksamheter i området söder om Folkungagatan, öster om Götgatan och väster om Renstiernas gata.

Jörgen Wickholm och Helena Skolling driver verksamheter i området. Foto: Pekka Pääkkö

Hon är även smyckesdesigner med butik på Bondegatan och berättar att det ofta inte kommer in någon kund på hela dagen numera.

– Det är jobbigt nu för de allra flesta. Alla sitter och väntar på att kunderna ska komma tillbaka. Det är klart att många känner sig oroliga.

Vad krävs för att det ska bli bättre?

– Det skulle underlätta mycket om fastighetsägare och bostadsrättsföreningar skulle kunna tänka sig att sänka hyrorna. Det skulle verkligen underlätta, säger Helena Skolling och fortsätter:

– Och att de som har råd och möjlighet fortsätter att handla i sina lokala butiker. Man behöver inte köpa något jättestort eller jättedyrt, men varje tillskott är välkommet.

Jobbar utan lön

Flera verksamheter har redan varit tvungna att göra sig av med anställda.

– Många har sagt upp personal och tar själva inte ut någon lön. De jobbar gratis. Småföretagare har inte heller någon a-kassa att falla tillbaka på.

– Det är en död stad. Katastrof för oss ekonomiskt.

Jörgen Wickholm, SoFo-företagarförening

Jörgen Wickholm driver Twang på Katarina bangata, en kombinerad gitarrbutik, kafé, bar och livescen. Han är även aktiv i företagarföreningen och har inte varit med om något liknande på sina två decennier i kvarteret.

– Det är en död stad. Katastrof för oss ekonomiskt. Min omsättning har gått ner med 60 procent, och då tror jag att jag är relativt lyckligt lottad jämfört med många andra. 

Twang ligger på Katarina bangata. Helena Skolling och Jörgen Wickholm. Foto: Pekka Pääkkö

En ljusglimt är att föreningen som hyr ut hans lokal har gått med på att sänka hyrorna med tjugofem procent från och med april.

Tror på Söderandan

Jörgen hoppas att kunna hålla verksamheten flytande i ett par månader till. Han tar inte ut egen lön och har sagt upp en del personal.

– Det som krävs för att vända är att flödet av människor kommer i gång igen. Om man inte vill ha en död stad med skyltfönster som gapar tomma gäller det att man rycker ut och stöttar sitt grannskap, säger Jörgen Wickholm och fortsätter:

– Jag tror att det finns en vilja att hjälpa varandra. Jag tror på Stockholm och på mänskligheten.

Nu är det upp till bevis.