Funderar du på vilken julmat du ska laga i år? Ett råd från Sofia Wood är att utgå från vilka som är de tre viktigaste rätterna och fokusera på dem.

– Vilken mat tycker du är godast för att få rätt julkänsla? Satsa på det och skippa till exempel västerbottenpaj och prinskorv om du inte är så förtjust i det, säger Sofia Wood.

Sallad på julbordet

Själv längtar hon efter krispiga sallader, egengravad lax och gubbröra, när hon tänker på årets julbord.

– Fisk är absolut viktigast för mig. Det blir inte jul för mig utan min mammas gubbröra, med matjesill, på tunnbröd. Och god brysselkål med surdegskrutonger och parmesan. Jag ska göra en sallad också på rå hyvlad fänkål, apelsin, silverlök, gröna oliver och grön chili, säger Sofia Wood.

Lyxar till vardagen

Vi träffas över zoom. Sofia Wood sitter hemma i lägenheten i Enskede där familjen bor, än så länge. De senaste åren har Sofia Wood gjort sig känd som kokboksförfattare och matinfluencer, med drygt 80 000 följare på instagram, en blogg hos Elle och en livsstilspodd med Elsa Billgren.

Nu är hon aktuell med en ny kokbok.

– Maten är den stora guldkanten i livet. Jag dukar alltid med mitt finaste porslin, även till vardagen. Och jag försöker att alltid tända levande ljus och ha blommor på bordet, säger hon.

Du har tre barn. Drar inte de i dig när du står i köket?

– Jag är uppvuxen med en mamma som var mån om att måltiden skulle vara en härlig stund för hela familjen. Ingen av den mat som jag gör tar så jättelång tid. Det är inte så mycket jobbigare att hälla upp mjölk i en kanna, än att ställa fram paketet på bordet.

Har maten varit extra viktig för dig i år?

– Ja, och det märker jag tydligt bland mina följare också. Många har mycket tid hemma och är understimulerade utan mycket ork. Då gäller det att laga enkel och extra god mat. Ett tips är att göra något enkelt med händerna, det hjälper mot ångest också. Som pasta, det behövs det ingen maskin till.

Ska flytta hem

Pandemin har fått Sofia Wood och hennes familj att börja fundera på hur de vill leva. De har bestämt sig för att flytta till Norrköping, Sofia Woods hemstad. Flyttlasset går precis innan jul.

– Vi har haft det underbart här i Enskede och fått vänner för livet. Det var svårt att bestämma sig, men det är skört att ha tre barn utan familjen nära. Vi har saknat enkelheten och att låta barnen gå i mindre skolor. Det var lätt att få tag i en helt fantastisk sekelskiftsvåning i Norrköping, med tre kakelugnar.