Sofia Olofsson vann VM-guld

Sofia Olofsson är världsmästare i thaiboxning. Insatsen var förstklassig från början till slut, i finalen vann hon samtliga ronder. – Främst är jag lättad, men även jättejätteglad.

  • Publicerad 11:56, 30 maj 2016

Ett par dagar innan VM-invigningen i Jönköping sökte Mitt i Täby den 26-åriga fajtern från Odenplan fightgym.

– Du kan ge upp, sa mamma Monica Enkvist och skrattade. Hon har stängt av telefonen och gått in i sig själv. Så gör hon och jag har slutat försöka.

Laddad till tänderna gick Sofia in i mästerskapet som favorit i 54-kilosklassen. Fast besluten att titlarna i SM, NM, EM och World cup skulle fyllas på med ett VM-guld.

– Hon ser grymt fokuserad ut, konstaterade Jonathan Broberg, informatör på Svenska budo & kampsportförbundet, redan innan Sofia äntrat ringen för sin premiärmatch.

Just i premiären var hon kantig och tydligt påverkad av stundens allvar.

Sedan var det inget snack. Hon var bäst.

– Det är sant att jag grät efter första matchen. Man vill absolut inte förlora den och efteråt släppte anspänningen. Det påverkade nerverna att VM gick i Sverige, den möjligheten får jag inte igen, säger Sofia Olofsson.

– Fokus är viktigt för mig, fortsätter hon. Jag vill inte bli störd under ett mästerskap. Vi hade en ny taktik, plan för varje match och det är skönt att det och allt runtomkring fungerade.

I finalen mot ryskan Natalia Diachkova vann Sofia mentala spelet i första ronden och kunde därefter fortsätta med sina attacker och samtidigt kontrollera ryskans försök till motdrag.

Sofia vann alla tre ronder.

– Hon var min tuffaste motståndare, så jag är väldigt nöjd med hur jag lyckades attackera och kontrollera henne.

– Först och främst är jag lättad. men även jättejätteglad, tillägger världsmästaren Sofia Olofsson.