"Det är jättetråkigt att sådant här händer på våra scener. Vi vill inte att det ska vara så, det strider mot alla våra värdegrunder", säger Johanna Carlberg på Södra teatern. Foto: MostPhotos/Karin Bernhardsson

Södran tar avstånd från band som kvinnohatade

"De behöver en hård kuk". Så sa metalstjärnan på scen om kvinnor som talat ut i #metoo-rörelsen, och tillägnade en låt till alla "fittor" i uppropet. Nu tar Södra Teatern avstånd efter lördagens konsert med det kända black metal-bandet.

  • Publicerad 14:26, 9 jan 2018

Det var under en konsert i lördags på Södra teaterns scen Kägelbanan som det hårdföra uttalandet gjordes. Bandet heter Destroyer 666 och är ett medelstort namn internationellt inom den extrema black metal-scenen. Genom åren har de flertalet gånger hamnat i blåsväder, då de bland annat beskyllts för högerextremism.

Gruppens rötter finns i Australien, men idag har bandet också medlemmar från Sverige, England och Chile. Enda australiska originalmedlemmen är bandets ledare KK Warslut, vilket inte är hans riktiga namn, och det var även han som i helgen gick till rasande brutal verbal attack mot #metoo-rörelsens hårdrocksfalang; #killtheking.

Målet: hårdrock fri från snubbighet

Enligt KK Warslut ska Destroyer 666 ha pekats ut av kvinnor inom #killtheking, och sa så här på scen mellan låtarna i helgen, enligt ett vittne som StockholmDirekt pratat med:

– Some women in this country have a problem with us. I know what they need. Hard dick! Fuck these political cunt suckers. (Fritt översatt: En del kvinnor i det här landet har problem med oss. Jag vet vad de behöver. En hård kuk. Åt helvete med de här politiska fittslickarna.)

Senare ska han enligt vittnet ha sagt:

– This song is dedicated to the cunts in #killtheking. (Fritt översatt: Den här låten är tillägnad fittorna i #killtheking.)

Det här har nu fått Södra teatern att ta avstånd från gruppen på sin Facebook, där de skriver så här: "Södra Teatern tar helt och hållet avstånd från bandets yttranden och beklagar att de fick utrymme att göra dessa på vår scen."

RÖSTLUND: Polisen, låt Södran boka pundare om de vill!

Arrangemanget var inte Södra teaterns egen bokning, utan gjordes direkt av bandet själva via en lokal kontaktperson i Stockholm.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är jättetråkigt att sådant här händer på våra scener. Vi vill inte att det ska vara så, det strider mot alla våra värdegrunder. Vi tar avstånd från alla typer av kränkande behandlingar. Vi kommer inte att boka Destroyer 666 efter det här, säger Johanna Carlberg, kommunikationschef på Södra teatern.

Pratade någon med bandet efter konserten i lördags?

– Inte vad jag vet. Men jag har fått höra att det inte kändes bra bland personalen.

Emelie Draper är talesperson för #killtheking, #metoo-uppropets heavy metal-gren. Hon kommenterar så här:

– Det var inte oväntat att Destroyer 666 skulle vara pinsamma. Trist för dem att de gör så medioker musik att de behöver fylla ut sina spelningar med att gråta över vår existens. Men det är väl ett slags kvitto på varför #killtheking finns och kommer fortsätta finnas, och att vårt budskap nått ut, säger Emelie Draper.

StockholmDirekt har sökt KK Warslut och Destroyer 666 för en kommentar.

Tröttnade på män i metal – fixar egen festival

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android