FÖRST UT. Oskar Brobacke och David Knutsson från The Park, och Marcus Hallberg, AMF Fastigheter. Foto: Sacharias Källdén

Södra station ska bli Söders hetaste kvarter

Från 250 meter persienner till ett vibrerande kvarter med nya gårdar och restauranger – och de främsta aktörerna inom IT, spelutveckling och e-sport. Så ska de gamla industribyggnaderna vid Södra station lyftas till Södermalms mest pulserande och moderna mötesplats.

  • Publicerad 19:00, 24 mar 2019

Ett ekosystem av kreativa näringar, innovationskraft och inspiration. Så förklarar Oskar Brobacke och David Knutsson sin verksamhet The Park.

De är en av de nya hyresgästerna i AMF Fastigheters omvandling av industrifastigheterna Stockholmsverken vid Södra station. Förutom sitt 3500 kvadratmeter stora "co-working-space", slår The Park upp portarna för ett 400 kvadratmeter stort kafé i hörnet av Magnus Ladulåsgatan och Rosenlundsgatan den 25 mars.

– Från att vara 250 meter persienner när man gick förbi här förr blir det nu ett levande kluster med stark innovationskraft, och vårt kafé blir ett slags skyltfönster för nya Stockholmsverken, säger platschefen Oskar Brobacke.

Nytt veganfik öppnar vid Södra station

Där kontorsjättar som American Express och SEB Kort tidigare huserade, samlas nya hyresgäster som ligger i framkant inom exempelvis e-sport och spelutveckling. Husen öppnas även upp i bottenplan, och gårdarna som tidigare legat öde och dolda bakom grindar med taggtråd, rustas upp.

– Vår ambition är att Stockholmsverken inte längre ska vara en plats som folk transporterar sig förbi, utan faktiskt vill stanna i under fler av dygnets timmar, säger Marcus Hallberg, pressansvarig på AMF Fastigheter.

Det avskärmade hörnet i korsningen Roselundsgatan/Luthens Gränd nära Ringvägen... Foto: Sophie Stigfur

...ska bli ett slags torgliknande öppen gård med sittplatser. Foto: Illustration: Walk the Room

Söders Silicon Valley?

Till hösten väntas de flesta kontorshyresgästerna ha flyttat in. Förutom The Park Café och veganfiket Gigafood, kommer ytterligare fyra restauranger att öppna längre fram.

The Park hoppas dock kunna bidra till området med mer än bara kaffe. En gång i veckan anordnas exempelvis gratis "inspirational breakfasts" som vem som helst kan besöka. Först ut är en businesshypnotisör som med en hypnosföresläsning visar vilka möjligheter som finns om man har "rätt mindset".

När gänget får frågan om detta kommer att bli Södermalms Silicon Valley, skrattar de.

– Jag tror uttrycket är lite för snävt och högtravande. Det handlar om kreativa näringar av flera olika slag. Framförallt öppnar vi upp och hoppas skapa en ny social scen i kvarter som varit något vilande, säger Marcus Hallberg.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Området kring Södra station har genom tiderna haft något av en sunkstämpel, något som nu skulle kunna ändras.

– De verksamheter som finns här idag är uppskattade och viktiga. Det vi vill är att mixa upp området med nya inslag så att fler aktivt söker sig till den här delen av Södermalm.

I vänstra hörnets bottenplan... Foto: Sacharias Källdén

...öppnar Oskar Brobacke och David Knutsson från The Park ett 400 kvadratmeter stort kafé. Foto: Sacharias Källdén

Nya Stockholmsverken

Totalt omdanas 23 000 kvadratmeter i de gamla industribyggnaderna till "moderna lokaler med hög teknisk standard och industriell känsla" enligt AMF Fastigheter. 20 000 kvadratmeter blir kontor och 3 000 kvadratmeter blir handel och restaurang.

Bland de nya hyresgästerna finns bland annat spelstudion Experiment 101 och e-sportsorganisationen Ninjas in Pyjamas.

Tegelfasaderna, entréer och trapphus rustas upp. Två tidigare stängda innergårdar öppnas upp med sittplatser, och ett nytt minitorg skapas vid korsningen Roselundsgatan/Luthéns Gränd.

De nya verksamheterna kommer att öppna pö om pö. Gårdarna planeras att öppnas upp under 2019.

Visa merVisa mindre

En tidigare helt låst och sluten gård mitt inne i kvarteret ska öppnas upp och få liv. Foto: Illustration: Walk the Room

En av de tre nya gårdarna, denna i anslutning till Magnus Ladulåsgatan. Foto: Illustration: Walk the Room

The Park

Är ett så kallat co-working space med kontor, eventytor och konferensrum som olika företagare och aktörer kan hyra in sig i.

Finns sedan tidigare även på Sveavägen och Hälsingegatan.