Södra Latins skoltidning är bäst i landet

Sveriges bästa skoltidning görs på Södermalm och heter Latin Lover. – Allt bygger på andan som finns på Södra Latin och dess elever, säger Lydia Dahl, chefredaktör.

  • Publicerad 15:12, 13 nov 2018

Förra veckan fick redaktionen ta emot priset för Årets skoltidskrift, som delas ut av branschorganisationen Sveriges tidskrifter.

– Jag trodde inte att vi skulle vinna, men vi lägger ner ett gediget arbete. Så det känns jätteroligt, säger Lydia Dahl, 18, chefredaktör för Latin Lover.

Omslag till ett av de senaste numren. Illustration: David Gmelin

En bra blandning mellan djupa, seriösa texter och roliga inslag

Lydia Dahl

Temanummer

Tidningen ges ut med tre nummer per termin och görs av en redaktion med runt tio elever som går på skolan. Varje nummer har ett tema, som kontrast, puss eller växa. Andra elever får också skicka in texter eller andra bidrag.

– Jag skulle beskriva tidningen som en bra blandning mellan djupa, seriösa texter och roliga inslag. Allt bygger på andan som finns på Södra Latin och dess elever, säger Lydia Dahl.

Haft tidning i 100 år

Södra Latin har en lång tradition av att ha en skoltidning, det har funnits i skolan i runt 100 år. Latin Lover har publikationen hetat det senaste decenniet.

– Nästa nummer kommer bli ett jubileumsnummer, eftersom vi firar tio år, säger Lydia Dahl.

Priset består av 10 000 kronor och ett diplom.

Vad ska ni göra för prispengarna?

– Köpa en häftapparat, så vi slipper låna den på vaktmästeriet. Det kommer även bli en grundplåt till kommande redaktioner. Och så planerar vi att skicka ett nummer till tryck, och inte skriva ut den i skolan.

Lydia Dahl vill tillägga att priset även är ett resultat även av tidigare redaktioners arbete. 

Fakta

Juryns motivering:

”Modig, självständig och med en stark egen form och röst. Tidningen representerar inte bara en enskild redaktion utan skolans hela anda och förtjänar därför sin plats, inte bara i skolans korridorer, utan i vilken tidningshylla som helst. Årets vinnare är Södra Latins skoltidskrift Latin Lover.”

Källa: Sveriges tidskrifter