Ewa Danielsson har kämpat för att stoppa vargen från att skjutas. Foto: Stefan Källstigen

Södertörnsvargen skjuten: ”Känner stor ilska”

De lokala djurrättsaktivisterna är upprörda efter beskedet om att Södertörnsvargen skjutits. ”En varg som uppträtt exemplariskt har dödats på grund av att jägare hjälper jägare”, säger Haningebon och vargvännen Ewa Danielsson.

  • Publicerad 16:29, 10 jan 2018

Ewa Danielsson har tillsammans med Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare i Haninge, Mattias Bernhardsson, varit drivande i att stoppa Södertörnsvargen från att skjutas.

De senaste veckorna har de aktivt berättat om sina vandringar ute i skogarna runt Tyresta, där de tillsammans med andra försökt freda vargen från skyddsjakten.

Ewa Danielsson fick beskedet om den skjutna vargen strax efter klockan 15 på onsdagen.

Hennes kritik är stark mot länsstyrelsens skyddsjaktbeslut, ett beslut som trots en mängd överklaganden aldrig upphävt av någon högre instans.

– Vi har en moderat Haningepolitiker som tjatade sig till en skyddsjakt på denna varg. Och till slut gav länsstyrelsen efter, säger Ewa Danielsson.

– Innan skyddsjaktbeslutet kom det ständigt observationer från ett håll om att vargen var närgången och oskygg. Efter skyddsjaktbeslutet har det inte kommit en enda mer observation från det hållet. Det här handlar om hur jägare hjälper jägare, anser vi.

– Vi känner en stor ilska, och stor maktlöshet, fortsätter Ewa Danielsson.

Vi kommer att lämna in allt material vi har.

Enligt polisen har djurrättsaktivisterna rapporterats sedan boende på Åvavägen anser sig ha blivit ofredade. Ett antal bilar har också stoppats utanför Tyresta av aktivister och kontrollerats, enligt polisen.

Men uppgifterna stämmer inte  alls, enligt Ewa Danielsson.

Ewa Danielsson.

– Det har bara handlat om falska polisanmälningar, för att försöka få oss bort från området. Tvärtom har vi blivit stoppade, fotograferade och bortträngda från vägen. Och vi kommer att lämna in allt material vi har, säger Ewa Danielsson.