Vargen på bilden är inte Södertörnsvargen. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus (arkivbild)

Södertörnsvargen är död – sköts idag

Nu på förmiddagen sköts den så kallade Södertörnsvargen under den skyddsjakt som Länsstyrelsen beslutat om.

  • Publicerad 15:20, 10 jan 2018

Den sändarförsedda vargtiken på Södertörn, som huvudsakligen har hållit till i området vid Tyresta nationalpark och i Haninge är död.

Vargen fälldes under onsdagsförmiddagen i Tyresö kommun, inom jaktområdet för den skyddsjakt som Länsstyrelsen beslutat om.

– Vargen har observerats flera gånger i det här området och därför har våra skyddsjägare uppehållit sig där. Idag fick de syn på vargen och har lyckats skjuta den också. Det är ett område i Tyresö kommun och inom skyddsjaktsområdet, säger Göran Åström, miljödirektör på Länsstyrelsen.

Beslut: Nu ska Södertörnsvargen skjutas

Det var i början av december som Länsstyrelsen beslutade att utlysa skyddsjakt på den så kallade Södertörnsvargen, en varghona som enligt Länsstyrelsen blivit allt mer närgången med hundar och människor.

Oroligheter i området

Enligt polisen har det varit en del oroligheter i området kopplat till skyddsjakten. De som motsätter sig jakten har varit högljudda och dessutom gett sig ut i skogen för att förhindra att vargen skjuts. Göran Åström vill därför inte gå närmare in på var i Tyresö vargen sköts.

De senaste observationerna av vargtiken i området gjordes vid Rundmars gård och Alby.

Ska obduceras

Vargen har besiktigats av Länsstyrelsens besiktningsman och ska nu omhändertas av Länsstyrelsens personal och transporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion.

Södertörnsvargen lever – jakten tog julledigt