Foto: Sofia Ekström/Arkivfoto

Södersjukhuset i förstärkningsläge – operationer har ställts in

Så sent som i fredags gick Södersjukhuset upp i stabsläge. På måndagen meddelade man att sjukhuset gått upp i så kallat förstärkningsläge.

  • Publicerad 16:11, 9 nov 2020

Sedan i fredags har Södersjukhuset varit i stabsläge. På måndagseftermiddagen meddelade sjukhuset att man nu har gått upp i förstärkningsläge – den näst högsta nivån i den beredskapstrappa som används inom sjukvården.

Stängda operationssalar

Anledningen är ett ett ökat antal patienter med bekräftad eller misstänkt covid-19, men framförallt på grund av att sjukhuset i helgen tvingades stänga 7 av sjukhusets 24 nya operationssalar på grund av problem med ventilationen som orsakade höga partikelhalter.

De höga partikelhalterna är sannolikt orsakade av brister kopplade till salarnas takkonstruktion och ska nu åtgärdas, skriver Södersjukhuset i ett pressmeddelande.

Det är ännu oklart när problemet kan vara löst.

Dagens Nyheter rapporterar att vissa planerade operationer där väntan inte bedöms vara skadlig för patienten har tvingats skjutas upp.

Näst högsta nivån

Sjukhuset har valt att gå upp i förstärkningsläge för att kunna göra nödvändiga prioriteringar, skriver man i pressmeddelandet.

Samtidigt är Capio S:t Görans sjukhus, Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus nu samtliga i stabsläge.

Hemtesterna för corona slut – igen

Förstärkningsläge

Förstärkningsläget är den näst högsta nivån i den beredskapstrappa som används inom sjukvården. Det är steget över stabsläget och under katastrofläget, och innebär att resurser snabbt kan fördelas dit de behövs.