Polisens brottsförebyggande ungdomsgrupp har avvecklats. Foto: Anna Z Ek

Söders skolpoliser ryker: ”Resursbrist”

Nu försvinner gruppen med skolpoliser på Södermalm. Anledningen är att poliserna behövs på annat håll – som att avlasta utredare i City.

  • Publicerad 08:52, 16 jan 2018

Södermalmspolisens brottsförebyggande ungdomsgrupp, som bestått av sex poliser, har haft som uppgift att minska brottsligheten bland unga i stadsdelen.

Framförallt har de fokuserat på att försöka stoppa knarkandet hos ungdomarna. Man har också arbetat tillsammans med skolor, socialtjänsten och fältassistenter för att få kännedom om vilka som kan befinna sig i riskzonen för att bli kriminella.

Poliserna ska istället utreda grova brott

Men nu har gruppen lagts ner. Anledningen är resursbrist. Polisen på Södermalm måste prioritera annat, enligt Peter Ågren, chef för Södermalms lokalpolisområde.

Som att låna ut poliser för att utreda grov kriminalitet i polisområdet City, då de ordinarie utredarna där är överbelastade med utredningar från norra och södra länet. Till exempel de många skjutningarna som varit den senaste tiden.

– Det är viktiga arbetsuppgifter som vi måste skära bort.

Peter Ågren

Men det är inte en prioritering som görs med glädje.

– Det är viktiga arbetsuppgifter som vi måste skära bort. Det brottsförebyggande arbetet är en väldigt bra investering, det syns inte på en gång men på längre sikt, säger han och fortsätter:

– Men eftersom vi kan göra allt måste vi prioritera vissa brott före annat.

Oklart hur framtiden blir

Nu ska polisen sätta sig ner med skolorna och de andra aktörerna inom det brottsförebyggande arbetet för unga för att höra hur arbetet kan fortsätta – utan polisens inblandning. Polisens grupp lades ner den 15 januari.