Kylie Pegnelly, Roo and Elk på Södermalm, en av dem som arrangerar insamling för de drabbade av bränderna i Australien. Foto: Johan Thornton

Söderpub ordnar insamlingskväll för Australiens brandoffer

Stora delar av Australien sargas av bränder. Nu arrangerar ett gäng exilaustraliensare i Stockholm en helkväll för att samla in pengar till de drabbade på aussie-puben Roo and Elk på Söder. – Vi kan inte bara sitta still, säger Kylie Pengelly, en av arrangörerna.

  • Publicerad 11:30, 10 jan 2020

Pubquiz, kända australiensiska artister och kanske besök av Australiens ambassadör – det är vad som väntar besökarna som tar sig till Roo and Elk på Folkungagatan på lördag.

Hela kvällen är en insamlingsgala till stöd för de drabbade i bränderna i Australien som rasat i landet sedan september. Pengarna ska gå till Röda korset och frivilligbrandkåren i New South Wales och Victoria.

– Vi skickar vidare hela inträdet på 100 kronor. Sedan tar vi emot pengar på alla möjliga sätt. Kontanter, swish och så har vi en länk på vår Facebooksida, säger Kylie Pegnelly som driver puben Roo and Elk.

– Vi kommer sedan visa upp exakt hur mycket vi fått in och vad vi skickar vidare så att alla kan se.

”Går inte att bara sitta still”

Hon och alla andra exilaustraliensare i Stockholm plågas av rapporterna hemifrån.

– Det är hemskt. Jag är uppvuxen på en gård och har varit med om bränder förut men aldrig något sådant här. Jag har familj som har evakuerats.

Hon och hennes landsmän har funderat på vad de kan göra och för en tid sedan vaknade idén om en pubkväll.

– Man måste göra något, det går inte att bara sitta still. Nu känns det bra att kunna hjälpa till.

Kvällen inleds lördag 17.00. En timme senare drar quizet igång.