Susanna Elfors och Andreas Sidkvist. Foto: Erik Kropf

Söderortsbor startar Sveriges första resebyrå för tågcharter

De började med en Facebook-grupp för att få fler att skippa flyget. 50 000 medlemmar senare startar de två Söderortsborna nu en sajt för att boka tågcharter.

  • Publicerad 19:00, 6 feb 2019

Kärrtorpsbon Andreas Sidkvist och Susanna Elfors från Bagarmossen började för fem år sedan med en Facebookgrupp för alla som hellre tar tåget, än flyg och bil. Gruppen puttrade på, tills för ett år sedan. Då exploderande den.

– Vi har gått från 4 000 medlemmar i gruppen till över 50 000 på ett år. Det är ungefär 500 personer per dag nu som ansöker om att få gå med. Ungefär hälften av dem säger att de redan har slutat flyga, säger Andreas Sidkvist.

Sveriges första tåg-resebyrå

Det stora intresset för tågsemester, som gruppen också heter, har gjort att Andreas och Susanna nu tar nästa steg, nämligen starta en resesajt för tågresenärer. Sajten heter Tågsemester.nu och där ska det gå att boka tågluffarkort, tågcharter och andra gruppresor på räls.

– Vi håller på att titta på vilka researrangörer vi ska samarbeta med och vilka rutter vi vill erbjuda. Det blir Sveriges första renodlade tågresebyrå, som både säljer biljetter och ordnar gruppresor, säger Andreas.

Varför så stort intresse för tåg?

– Vi tror att det beror på klimatångesten hos folk, och den så kallade Greta-effekten. Man har dåligt samvete för att man flyger, särskilt nu efter den varma sommaren som var, med bränder och torka. Det blir väldigt påtagligt när vi själva drabbas av extremväder.  

Den nya resesajten lanseras 30 mars, då ordnas samtidigt en mini-mässa, ”Tågsemesterträff”, som är öppen för alla på ett hotell i Stockholm.