Söderortsborna klagade mest när halkan slog till på tisdagen. Foto: Mostphotos

Söderortsbor klagade mest på halkan – därför var gatorna så isiga

Vaggade du fram som en pingvin när halkan slog till i tisdags? I så fall är du inte ensam. Flest klagomål på isiga vägar kom från invånarna i söderort, närmare bestämt från Hägersten-Liljeholmen, Skärholmen och västra Älvsjö.

  • Publicerad 10:23, 5 dec 2019

I tisdags slog halkan till i söderort och läsare som promenerat i Hägersten och Liljeholmen varnade för de isiga gatorna. På väg hem från jobbet var det nästan läge att ta fram skridskorna – eller vagga fram som en pingvin – för att undvika att dratta på ändan.

Och det tycks faktiskt vara så att stadsdelarna Hägersten-Liljeholmen, västra Älvsjö och Skärholmen hade det värst.

I alla fall om man får tro de nära 50 klagomål på halka från området som kom in till trafikkontoret på tisdagen och fram till lunchtid på onsdagen. Det är klart flest i staden och i Bromma som kommer på andra plats har inte ens hälften så många klagat.

”Backigt och nära vattnet”

Enligt staden finns en anledning till att halkan var lite extra besvärlig i just Hägersten-Liljeholmen, västra Älvsjö och Skärholmen.

– Flera områden där är backiga och det är nära vattnet, så det blir lätt halt på gångbanorna. Det är lite besvärligt att halkbekämpa där eftersom det lätt blir halka vid växlande temperaturer, säger Malinda Flodman, kommunikatör på trafikkontoret.

Var ni beredda på att det skulle bli såpass halkigt?

– Vi visste att det skulle bli halka så vi var ute den 2 december och halkbekämpade förebyggande i det här området och i hela stan. Men halkbekämpningen är ju färskvara som man behöver göra om lite då och då. Sandar man kan sanden glida undan om det kommer många gående till exempel, säger Malinda Flodman.

Fakta

Halkanmälningar under 3 och 4 december

Antalet halkanmälningar som inkommit till trafikkontoret via Tyck till-appen eller telefon från den 3 december till 4 december klockan 12.25.

Skärholmen, Hägersten-Liljeholmen, västra Älvsjö: 49

Bromma: 22

Östermalm: 15

Enskede-Årsta-Vantör, östra Älvsjö: 11

Farsta, Skarpnäck: 7

Södermalm: 6

Kungsholmen: 3

Norrmalm: 3

Spånga-Tensta: 3

Rinkeby-Kista: 1

Källa: Trafikkontoret, Stockholms stad
Visa merVisa mindre