I flera år har Liljeholmens vårdcentral haft en stadig ökning av antalet listade patienter. Nu är man uppe i cirka 31 000. Men i september hände något oväntat. För första gången minskade patientantalet, med 145 personer.

Samtidigt hörde människor av sig och berättade att de blivit omlistade till det digitala vårdbolaget Krys nyöppnade vårdcentral i city. Problemet var att de inte förstått det.

– De var väldigt oroliga för risken att förlora sin fasta läkarkontakt, bland annat. Vi har förstås erbjudit dem att lista sig tillbaka. De som inte hör av sig har vi svårare att upptäcka, säger Sandra af Winklerfelt Hammarberg, verksamhetschef vid Liljeholmens vårdcentral.

Viktig inkomstkälla

Krys vårdcentral fick 10 000 listade patienter på bara en månad. Många gjorde förstås ett medvetet val, men många har också begått ett misstag.De har använt vårdbolagets app för att göra ärenden och inte insett att de samtidigt godkänt ett byte av vårdcentral.

Efter hård kritik, bland annat från Distriktsläkarföreningen, förtydligar Region Stockholm nu reglerna för hur patienter ska informeras när de listar sig, något Kry rättar sig efter.

Men följderna kan ändå bli bekymmersamma för de vårdcentraler som blivit av med patienter under hösten. Framför allt för mindre vårdcentraler, eftersom antalet listade patienter är den främsta inkomstkällan.

Risk för patienten

Sandra af Winklerfelt Hammarberg betonar också riskerna för patienterna.

– För många som har kroniska sjukdomar, till exempel diabetes, är det jätteviktigt att få träffa samma läkare och sköterska som känner dem och kan deras historia. Forskning visar hur viktig kontinuiteten är, säger hon.

"Det är allvarligt"

I samma hus som Liljeholmens vårdcentral finns privata Husläkarmottagningen Liljeholmstorget, med cirka 6 000 listade. Här har man har blivit av med över 100 patienter på en månad och alla har inte lämnat medvetet.

– När de ringt och bett att få en tid hos oss har det visat sig att de nu är patienter hos Kry, utan att veta om det. Det är allvarligt, säger verksamhetschefen Melak Al-Saad.

Förtvivlade röster

Även Lisebergs, Fruängens och Älvsjö vårdcentral uppger att patienter hos dem bytt till Kry utan att förstå det.

– Jag har exempel på folk som kommit till oss och varit förtvivlade över att ha listat om sig av misstag. Andra fall har vi upptäckt när vi kallat dem till besök. Som tur är har vi kapacitet att välkomna dem tillbaka, säger Bodil Persson, verksamhetschef vid Älvsjö vårdcentral, där antalet listade patienter ökat i flera år för att plötsligt sjunka i september.

Också Bodil Persson betonar patientperspektivet. Inte minst för patienter med kroniska sjukdomar.

– Vi har till exempel patienter med svår diabetes som har stort behov av att känna sin läkare och sin diabetessjuksköterska. Det är jätteviktigt.