Söderorts elever fick sporta loss på Farsta IP

Det var full fart på Farsta IP i onsdags när 2 000 elever från skolor i östra Söderort var med på Idrottens dag. Drygt 20 föreningar såg till att de fick testa allt från frisbee och bowling till rodd och gåfotboll – och framför allt röra sig för fulla muggar.

  • Publicerad 10:11, 20 sep 2018

– Jag har provat frisbee, rörelsebanan, fotboll, judo, bollkastning och roddmaskinen – den var jättejobbig! säger Aiat Alshobaki som går i 5B på Bäckhagens skola.

Aiat Alshobaki hoppar som uppvärmning innan hon ska testa kampsport. Foto: Daniel Diaz

Hon har tidigare spelat basket, men är just nu inte aktiv i någon förening.

– Men jag tränar gymnastik hemma, med min storasyster, säger hon.

Ska börja spela fotboll

Klasskompisarna Diana Andic och Aiat Alshobaki hann också prova på en mängd olika grejer på Farsta IP.

Fanny Schyberger, Diana Andic och Aiat Alshobaki från Bäckahagens skola hann prova på en hel del idrotter på Farsta IP. Foto: Daniel Diaz

– Rörelsebanan var roligast, man fick röra på kroppen väldigt mycket, säger Diana Andic.

Hon har gått på ridning och dans, men inte längre. Däremot har hon tänkt att börja spela fotboll, berättar hon.

– Det ska jag också. Men vi har inte bestämt i vilken klubb ännu, säger Fanny Schyberger.

2 000 elever på Farsta IP

Totalt fick 1 000 mellanstadiebarn och 1 000 högstadiebarn från skolor i Söderort, de flesta från Farsta men även några från grannstadsdelarna, chansen att testa olika idrotter på Farsta IP.

Cirka 1 000 mellanstadieelever sportade på förmiddagen, och lika många högstadieelever på eftermiddagen. Foto: Daniel Diaz

Idrottens dag har har arrangerats i Hagaparken i flera år. I fjol utvidgades det till flera andra platser, bland annat Farsta IP.
I år har Stockholmsidrotten, som håller i Idrottens dag, valt en delvis ny inriktning som handlar om en ny syn på träning och tävling.

Vill skapa ett livslångt idrottande

– Vi vill utmana den traditionella bilden och skapa ett lustfyllt träningsinnehåll och ett livslångt idrottande, säger Janne Lundberg, projektansvarig för Idrottens dag på Farsta IP.

Janne Lundberg, projektansvarig för Idrottens dag på Farsta IP. Foto: Daniel Diaz

Det är i enlighet med Riksidrottsförbundets nya inriktning, Strategi 2025, som går ut på att förändra idrottandet från en triangel, där många börjar idrotta i unga år för att sedan sluta så att det blir allt färre kvar, till en rektangel där många börjar och lika många fortsätter att idrotta i någon form livet ut.

”Alla ska få plats i idrottsrörelsen”

– I dag ser vi en tydlig dropout vid 11 år, sedan blir det färre och färre som är aktiva. Det gäller att bygga en idrottsverksamhet efter barnens förutsättningar och förhindra elithets och tidig utslagning. Alla ska få plats i idrottsrörelsen, säger Janne Lundberg.

Tanken med Idrottens dag är därför att inspirera till rörelse. När det gäller de tre tjejerna från Bäckhagens skola tycks man ha lyckats, och Janne Lundberg är nöjd med dagen.

– Ja, det har varit en väldigt glädjefylld dag!