Kompostkompenserar. Susanna Elfors och Andreas Sidkvist styr med sin bokashikompost, japanska mikroorganismer som fermenterar matresterna, utanför Bagarmossens resilienscentrum. Foto: Linda Gren

Söderort rustar för undergång – vill ha eko-samhälle med egen valuta

Undergången är nära! Och i Söderort förbereder sig en liten men energiskt växande folkrörelse sig för att civilisationen dunstar bort. Kan Linje 17 klara sig själv när resten av Sverige blir ett Mad Max-samhälle?

  • Publicerad 16:35, 1 jun 2016

– Det vore fantastiskt att få se djur böka runt här i Bagis. Grisar, höns och getter och småskaliga jordbruk med egna odlingar i varje kvarter. Och på Skarpnäcksfältet och Nytorpsgärde kan vi ha större, kommersiella odlingar. Det finns mycket mark här.

Så formulerar Susanna Elfors sin framtidsvision. Hon är en av de drivande bakom Bagarmossen resilience center (BRC), en sorts tankesmedja och bas för småföretagare som på olika sätt förbereder för att samhället, som vi har det nu, ska upphöra. Det handlar om hållbarhet – ekologisk, ekonomisk, social – och kallas för omställningsrörelsen. Människor får ställa om sig till att samarbeta på lokal nivå och att leva annorlunda, eller dö. Liknande små mikrorörelser spirar i andra delar av Söderort. I Hökarängen spånar de på en egen lokal valuta, i Midsommarkransen stadsodlar omställningsfolk för fullt och i Högdalen skissar man på stora inomhusodligar.

Peak oil

För vad händer när oljan börjar sina, och blir för dyr och sällsynt för att kunna smörja alla de mekanismer som ser till att hela vår existens snurrar? Ja, allt rämnar, såklart. Och då vill Susanna Elfors och hennes kompanjoner inte så där med byxorna nere.

Än så länge har BRC, som funnits sedan april, gott om humankapital i form av metoder och teorier. De vill skapa kunskap så medborgarna är förberedda när civilisationen pyser bort. Det är sämre med det monetära. Utanför den lilla lokalen på Lillåvägen har en minimal odling börjat ta form, det finns en kompost, de mekar med solceller. Så mycket mer har inte hunnits med.

– Ingen pratar om att oljan är på väg att ta slut. Det är viktiga att folk, särskilt våra samhällsbyggare, lär sig om det här och börjar tänka på hållbarheten. Politikerna gör inget och som individ kan det vara svårt att komma igång. Vi ska göra roliga och hållbara saker tillsammans. Och Bagis är rätt ställe. Här finns många medvetna, bra grannskapsmänniskor som inte bara tänker på sig själva. Det är nästan så att vi slår in öppna dörrar.

Illustration: Christian Williamsson

Växter på taken

Tänk globalt, agera lokalt; så resonerar Susanna Elfors, som vill forska i hur långt Bagarmossen kan gå i form av självförsörjning. För att sedan förverkliga oberoendet. Hur realistiskt är det då att tänka sig en grisfarm på Lagaplan?

– I dagens samhälle är det inte alls realistiskt. Men ju mer verkligheten förändras så blir det en realitet. Under andra världskriget odlades det till exempel potatis i Vasaparken. Jag tror starkt på staden, och speciellt förortens, potential.

Borta på Byälvsvägen odlar Cina Monn samma tankar. Hon är ansvarig för Sagojord, en allmän ”kulturträdgård” där det påtas och växer. Förra veckan lämnade hon in ett medborgarförslag till stadsdelen. Det går bland annat ut på att odla upp samtliga platta huslängs Byälvsvägen, och skapa gröna tak. Cina Monn skriver i sitt förslag att det kan fe Byälvsboende en viss grad av självförsörjning gällande mat, och att solceller och nya rökutlopp för vedeldade kaminer kan anläggas.

Vill kunna försvinna. Cina Monn och en modell av hennes projekt Sagojord, en trädgård för den kulturintresserade omställaren,.

– Tak är oanvända ytor som bara står. Det är synd. Det ger en styrka att ha en odling, en känsla att kunna ta hand om sig själv när elektriciteten försvinner. Det är viktigt att ha någon form av eget ansvar och inte uppleva att du bara är i händerna på andra. Och nu vill alla odla, säger hon.

"Vi har inget val"

Cina Monn säger att de gröna taken och Sagojord ger en chans till ”privat återhämtning”.

– Ibland vill du bara vara ifred och inte träffa en käft. Då behöver du vila och återhämta dig.

David Jonstad är en ikon inom omställningsrörelsen. Han är journalist och har skrivit flera böcker om vår världs kollaps. Förra året övergav han hemmet i Hammarbyhöjden för att flytta ut på en lantgård i Dalarna. David Jonstad säger att kollapsen pågår nu, runt omkring oss, hela tiden, och är en segdragen och lång process. Att vårt moderna oljesamhälle tynar bort efter en relativt kort tid är inget konstigt. Sånt har skett flera gånger genom historien.

– Vi har inget val än att ställa om oss då vårt sätt att leva inte är möjligt i längden. Vi behöver till exempel utforska alternativa sätt att producera mat. Därför är det positivt att så många i Söderort gräver där de står, bokstavligen. Trots att jag själv flyttat ut på landet tror jag nog att städerna har en framtid, men de lär behöva förändras en hel del, inte minst behöver städerna producera mer av sin mat.

Solidarisk anda i Söderort

En släkting till omställningsrörelsen är survivalismen; så kallade preppers som hamstrar konserver, lär sig skjuta, bygger bunkrar, sköter sig själva och skiter i andra. Finns det kanske en risk att konceptet om att bra Bagarmossen reder sig själv, leder till ett vi och dom-tänk mot människor utanför Söderort?

– Om du tar till dig de här frågorna kan det leda till oro och rädsla. Så risken finns att det slår över i "nu måste jag rädda mig själv". Men det verkar inte vara någon risk längs Linje 17. Självförsörjning handlar om att lokalsamhället minskar sina anspråk på andras resurser, inte minst globalt. Just den solidariska andan tror jag präglar Söderort, säger Jonstad.

Kungen av kollaps. ”Vårt samhälle försvinner och ett nytt växer fram och det är inget konstigt”, säger omställningsprofeten David Jonstad. Foto: Linda Gren