Wiviann Norin, med hunden Rasti, är inte imponerad av stadsdelens planer på att förändra Ivar Lo:s park. Foto: Nira Rodriguez Molin

Södermalmsborna har sagt sitt: så blir nya Ivar Lo:s park

Bryggartäppan och Anders Franzéns park har blivit temalekparker med historiska vingslag. Nu har turen kommit till Ivar Lo:s park. Men a­nknytningen till författaren själv är minimal.

  • Publicerad 09:33, 7 sep 2015

Ivar Lo:s park ska bli en temalekpark, likt Bryggartäppan och Anders Franzéns park. Protesterna har varit många, men enligt Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd, har många också varit positiva.

LÄS ÄVEN: Söders kulturelit tar strid för Ivar Los park

Bantat förslag

Men protesterna har gett resultat – förslaget har bantats rejält. Fyra stadshus blir högst två, toalett tillkommer, lekytor och picnick-områden blir större. Allt som fanns planerat för den östra sidan har lyfts ur förslaget. Även de planerade citaten ur Ivar Lo Johanssons böcker är ett minne blott, vilket gör kopplingen till författaren minimal.

– Vi har justerat utifrån vad folk tyckte på samrådet i juni. Medborgarpåverkan har varit stor och stadsdelen har inte kört över Södermalmsborna. Och att det inte blir en litterär anknytning – jag tror personligen att Ivar Lo Johanssons författarskap står säkert trots det, säger Anders Göransson.

Wiviann Norin tar ofta en promenad med hunden Rasti genom parken och hon förstår inte alls varför stadsdelen ska göra något åt parken. Hon älskar parken som den är.

– Det är en riktig upptäckargård. Barnen älskar trädet och labyrinten i häcken här bakom. Det är en oas och det kan behövas i en storstad. Jag är rädd för att de ska förstöra det. Ivar Lo skulle vända sig i graven om han visste vad som ska hända här, säger Wiviann Norin, boende på Bastugatan och Södermalmsbo i 25 år.

Inga platsdjur

Wiviann Norin är orolig för att parken kommer fyllas med plastleksaker. Men Kenneth Kempendahl, parkingenjör i stadsdelen, lovar att så inte blir fallet – men parken kommer att få lekdjur som barnen kan klättra på.

– Hästen i Bryggartäppan är en succé bland barnen. Vi kommer att placera ett par lekdjur även här, men inte ett tiotal – vi ska ju inte sätta dit en hel bondgård. Djuren kommer att vara i trä. Vi jobbar inte med plast, säger han.

Och den viktigaste frågan för många barn – vad kommer att hända med det ihåliga trädet?

Det kommer att bevaras. "Självklart", säger parkingenjören.

Landet och Staden

Temat för parken är Landet och Staden. Två stadshus kommer att placeras till vänster om det ihåliga trädet, där klätterställningen i dag står. Klättermöjligheter kommer i stället att finnas i husen.

Bollplanen får konstgräs i stället för asfalt. Grillplatsen kommer att rustas upp, likaså den inhängnade lekhagen.