ÖVERKLAGAT. Så här kan det komma att se ut när station Sofia är klar. Men detaljplanen är överklagad. Foto: Region Stockholm/Sweco

Södermalmsbor överklagar nya tunnelbanan

En bostadsrättsförening på Södermalm har överklagat planerna för delar av den planerade tunnelbaneutbyggnaden.

  • Publicerad 11:30, 5 apr 2019

Stockholms tunnelbana ska byggas ut. Och det rejält.

I februari klubbade kommunfullmäktige igenom två nya detaljplaner som ligger till grund för utbyggnaden av nya tunnelbanan, mellan Odenplan-Arenastaden samt Kungsträdgården-Söderort.

FILM: Nu sprängs det för nya tunnelbanan

Men alla gillar inte planerna. På Södermalm har nu en bostadsrättsförening på Stigbersgatan överklagat det som planeras med den nya tunnelbaneuppgången Sofia i Stigbergsparken till mark- och miljödomstolen.

NY FILM: Så blir nya tunnelbanan

Enligt överklagan strider planerna mot kommunens parkplan, då Stigbergsparken är en historisk värdefull miljö som ska bevaras och skyddas. "Att ta i anspråk så stor del av parkens yta för en 10-11 meter hög och 800 kvadratmeter stor byggnad och gångstråk framstår som obegripligt", skriver bostadsrättsföreningen i sin överklagan och tillägger att "Parken kommer i princip att upphöra".

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Södermalmsborna är inte ensamma om att överklaga detaljplanerna. Två personer i Enskede samt Trafikverket har också överklagat till mark-och miljödomstolen.

Inga käppar i hjulet än

Enligt Emma Sahlman, presskommunikatör för nya tunnelbanan, påverkar än så länge överklagandena inte tidplanen för bygget.

– Det är synd att planerna är överklagade. Men eftersom vi inväntar flera tillstånd, miljödom och järnvägsplaner som också behövs för att de stora arbetena ska kunna starta så påverkar det än så länge inte tidplanen, säger hon i en kommentar.

Här byggs nya tunnelbanan

I nordväst förlängs blå linje från Akalla via Barkarbystaden till Barkarby i Järfälla.

Den nya gula linjen byggs från Arenastaden vid Friends Arena via Södra Hagalund till Hagastaden och Nya Karolinska vidare till Odenplan. (där den kopplas på den gröna linjens spår.

Blå linjen förlängs söderut från Kungsträdgården via Sofia på Södermalm till Hammarby kanal, Sickla, Järla och Nacka.

Från Sofia kan man även åka till Slakthusområdet och vidare till Sockenplan och Hagsätra.

Visa merVisa mindre