Martin Sandin har huvudet fullt av idéer. Snilleblixtar skriver han ner i blocket han alltid bär med sig. Foto: Pekka Pääkkö

Södermalmsbon gör livskris till kortfilm

Dimmiga dagar har blivit existentiella livskriser. I kortfilmen "Distressed" letar Södermalmsbon Martin Sandin efter mening i ensamheten bland familj och vänner.

  • Publicerad 15:15, 27 nov 2020

Gör, gå inte och vänta!

Mannen går loss på stugans dörr med en yxa när frun ringer och säger att familjen saknar honom. Huvudpersonen har precis eldat upp kostymen och åkt ut till Torö utanför Nynäshamn för att hitta meningen med livet.

– Vad händer om allt du kämpat för plötsligt saknar betydelse? Jag har precis fyllt 41, det jag gör, vad betyder det egentligen? Distressed handlar om att bestämma sig för vad som är viktigt, säger Martin Sandin.

Pandemisk frustration

Han sitter i soffan på Louie louie där den förra kortfilmen spelades in 2018 och som också handlar om jakten på bekräftelse i det gräs som kan vara grönare på andra sidan.

Inspelningen av Distressed gjordes under tre dagar i våras, precis när coronapandemin brutit ut. Då var gränsen för personer som fick träffas högre och merparten av scenerna ägde rum utomhus.

Efteråt togs nästan all dialog i filmen bort.

– Jag förlorade alla mina uppdrag när covid kom. Allt skruvades ännu mer mot ensamhet och det är klart att det vävts in i processen. Det blir en rannsakan, säger Martin Sandin.

Huvudpersonen i Distressed måste bestämma sig för vad som är viktigt i livet. Foto: Martin Sandin

Demokratiserar filmen

Nästa år hoppas han att filmen kommer ut på en internationell festivalturné och har redan planerat två kortfilmer till. En av dem handlar om relationen mellan en laptop, en robot och en människa, den andra om rädslan för ensamhet.

Målet är att göra en långfilm eller en tv-serie.

– Kortfilm är ett fantastiskt sätt att berätta historier jag känner att jag har råd med. Det blir så organiskt. Video har aldrig varit så demokratiserat som i dag!

Martin Sandin tycker om vardagsrealism, de små sakerna i livet som blir väldigt stora. Foto: Pekka Pääkkö

Martin Sandin:

Ålder: 41.

Bor: Bondegatan. Mitt emot Louie louie "Så det här är mitt lilla hood".

Familj: Julian, 4, och Noelle, 7, och nästan frun Lotta. "Vi fick skjuta på bröllopet för vi vill att alla ska vara med".

Jobb: Reklam, manusförfattare och regissör.

Intressen: Hänga med barn och vänner, spela golf och läsa facklitteratur. "Just nu läser jag Sapiens, den kan jag rekommendera".

Bästa bok: Into the woods av John Yorke. "Gör, gå inte och vänta!".

Visa merVisa mindre