Då. Bilden är tagen i samband med ett reportage om Afro Söder i Södermalmsnytt 2012. Foto: Linda Gren

Södermalms populära afrosalong återöppnar på ny adress

Lokalen på Krukmakargatan där Afro Söder huserat i 15 år är tom. Men snart gör hårsalongen – som också är en mötesplats – comeback ett stenkast därifrån..

  • Publicerad 05:30, 12 jan 2016

Det är få hårsalonger som fungerat som en mötesplats och ett ställe dit man går för att umgås, på samma sätt som Afro Söder.

I nära femton år låg salongen på Krukmakargatan, mittemot Rambolls tegelkåk och i samma fastighet som den stora Ica Aptiten, och den som inte visste bättre kunde lätt missta den lilla lokalen för att vara ett kafé eller en bar med tanke på den festliga stämning som alltid rådde utanför på trottoaren.

På hemsidan hyllas salongen av bland andra artisterna Petter och Sebbe Staxx. ”Charmen sitter i väggarna” lyder ett av citaten.

Tomt och stendött

Men sedan några månader tillbaka gapar stället tomt.

Salongen är stängd och alla stolar och speglar och annan inredning är borta.

Ägaren Shaff Ninche säger till Södermalmsnytt att han gärna stannat kvar men att fastighetsägaren inte ville förlänga kontraktet.

– Alla blev förvånade och upprörda när kontraktet tog slut. Massor av folk och kändisar har ringt och frågat vad som händer. Hyresvärden ville inte ha oss kvar, säger han.

Björn Schenholm, ansvarig för Einar Mattssons fastigheter, bekräftar att man inte förlängt Afro Söders hyresavtalet för lokalen på Krukmakargatan.

– Vi har andra idéer för fastigheten, säger han.

Snart tillbaka

Men Afro Söder kommer tillbaka ändå. Inom kort öppnar Shaff Ninche igen, i en liknande lokal på Maria Prästgårdsgata, mittemot nybygget i kvarteret Grimman.

– Vi öppnar i slutet av januari, med en stor invigningsceremoni, säger Shaff Ninche.

Nu. Lokalen på Krukmakargatan är tom. Foto: Andreas Jennische

"Vi pratar om allt"

"Vi pratar om allt. Religion, politik och hur man upplever det svenska samhället. Många som precis har kommit till Sverige blir tipsade om salongen och kommer hit och känner sig som hemma. Och många som går förbi tittar in och blir nyfikna på varför det är så mycket utlänningar här, haha". Så beskriver en av frisörerna Afro Söder i ett längre reportage i Södermalmsnytt från 2012 som du kan läsa här.

Visa merVisa mindre