Södermalm är, med god marginal, det område i Stockholms stad där flest cyklar anmälts stulna. Stölderna har ökat stadigt under senare år, och 2020 låg siffran på 2 515 anmälningar.

I jämförelse låg Norrmalm på andra plats, med 1 522 tillgrepp.

Att Söder toppar stöld­listan kan ha flera anledningar. Till och börja med är det en väldigt cykeltät stadsdel, menar kommunpolisen Jan Nilsson.

– Här finns en stor miljömedvetenhet, och folk är tämligen cykelbenägna.

Inom stadsdelen finns det över 80 inrättningar, relaterade till missbruk. Det kan spela in i den stora mängden stölder, menar Jan Nilsson.

– Stöld är ett brott som inte sällan begås för att finansiera missbruk. De vi stöter på, som stjäl cyklar, har inte sällan ett missbruk i botten.

Tillgång och efterfrågan

I år ser stölderna inte ut att avta. Första kvartalet blev 356 cyklar stulna på Söder. Roten till problemet är enligt Jan Nilsson att folk köper stulna cyklar.

– Den som stjäl en cykel är inte ute efter att ha den själv. Därför brukar fler cyklar stjälas på våren, när många vill ha ny cykel. Jag hade önskat att man, om man ser en sprillans ny mountain bike på Blocket för en liten summa, inte köper den.

I hela innerstan har cykelstölderna ökat. 2019 anmäldes 4867 stölder, 2020 låg siffran på 6508. En ökning med 34 procent.

Olika teorier

Varför 2020 året blev ett cykelstöldernas rekordår finns det olika teorier om.

– Cykling har ökat under senaste året, vilket kan bero på ett ökat miljötänk hos individer och företag, säger Leila Baksi, brottsförebyggande samordnare vid polisen.

Dessutom finns en tydlig pandemieffekt:

– Det handlar om tillgång och efterfrågan. Pandemin har gjort att det råder brist på nyproducerade cyklar och cykelhandlarna har svårt att leverera cyklar då efterfrågan är hög och andrahandsmarknaden är stor.

Att Stockholms stad satsar på att göra det lättare för cyklister kan också enligt Leila Baksi ha bidragit till att allt fler har valt cykeln.

Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen är inne på samma linje.– Dessutom har vi haft en mild vinter och fler har kunnat fortsätta cykla, säger hon.