Södermalm säger nej till exkluderande design

Staket och metallrör för att hålla hemlösa borta har blivit en het politisk fråga. Nu ska Södermalm kartläggas efter exkluderande design. Och i ett öppet brev säger man åt SL att ta bort räckena i Björns trädgård.

  • Publicerad 09:45, 27 maj 2015

Södermalmsnytt har tidigare skrivit om exempel på exkluderande design i Stockholm, som staketen under trappan till Stadsarkivet på Kungsholmen och böjda metallstänger på t-centralen.

På Södermalm har räckena på stationstaket vid Björns trädgård blivit omtalade, då de hindrar personer från att sitta ner.

Bort med exkluderande design

Nu vill majoriteten i Södermalms stadsdelsnämnd, S, MP, V och Fi, få till en översyn var i stadsdelen det förekommer exkluderande design. Och om det förekommer, går att ta bort från Södermalm.

En skrivelse har lämnats in till Södermalms stadsdelsförvaltning.

LÄS ÄVEN: Finns inga fler planer på att bygga bort hemlösa i Stockholm

– Vi har en handlingsplan om att göra Stockholm tillgängligt för alla. Den funktionen exkluderande design har, är att stöta ut människor från det offentliga rummet. Det går rakt på tvären mot den målsättningen vi har, säger Mathias Leveborn (V), ersättare i Södermalms stadsdelsnämnd.

I skrivelsen står det bland annat:

"Detta drabbar dels hemlösa och människor med missbruksproblematik som vistas på de platser där exkluderande design förekommer, och dels många andra grupper av Stockholmare, exempelvis äldre, föräldralediga, personer med funktionsnedsättning och andra som behöver hitta en plats att sitta/vila en stund utan att behöva betala pengar genom att sitta på ett café eller liknande."

Kravet till SL

När det kommer till räckena på Björns trädgård, är det SL som har hand om marken.

– Vi vill ha en öppen stadsdel, där alla människor är välkomna. De här räckena bidrar inte till det, därför kommer vi skicka ett öppet brev till SL där vi uppmanar dem att tillämpa samma synsätt och ta bort räckena, säger Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

I brevet till SL står det:

”SL har ansvar för viktiga delar av det offentliga rummet i Stockholmsregionen, det gäller även på Södermalm. Vi uppmanar SL att tillämpa samma synsätt vid utformningen av anläggningar i vår stadsdel och ta bort räckena i Björns trädgård.”

LÄS MER: Staket och metallrör för att hålla hemlösa borta har blivit ett snackis i Stockholm

LÄS MER: Snurrstolarna blir kvar - inte exkluderande design

LÄS MER: Bråk om exkluderande design – fast de tycker lika