Öppen. Inom loppet av tre dygn har två skjutningar inträffat på Icabutiken på Söderhöjden. På onsdagen var butiken öppen som vanligt. Foto: Mikael Andersson

Söderhöjdenbor efter skjutningarna: "Otäckt"

Inom loppet av tre dygn har två skjutningar skett inne på Icabutiken på Söderhöjden i Jakobsberg. Nu ska Järfällapolisen synas extra mycket i området för att öka tryggheten för de boende.

  • Publicerad 16:24, 30 jan 2019

– Jag är inte förvånad över att det har hänt. Jag är förvånad över att det inte har hänt mer saker här i området, säger Ann Karlsson, boende på Söderhöjden.

Det är onsdag och dagen efter den andra skjutningen inne på Ica Söderhöjden – inom loppet av tre dygn.

Den första skedde förra lördagen, den 26 januari, strax före halv åtta på kvällen. En man sköts i benet ock fick föras till sjukhus med allvarliga, men inte livshotande skador. Än så länge är ingen gripen för den händelsen som rubriceras som försök till mord.

I tisdags, vid halv nio på kvällen, inträffade ännu en skjutning inne på samma matbutik. En man ska då ha blivit attackerad av två personer som avlossade skott – utan att träffa någon person.

– Personalen i butiken larmade polisen efter att skott ska ha avlossats utan att träffa någon. Sedan var det två personer som lämnade platsen i en bil, säger Åsa Wallentin presstalesperson på Stockholmspolisen.

Under tisdagsnatten genomförde polisen en stor sökinsats och tre personer sitter nu anhållna, i nuläget misstänkta för försök till mord.

Finns det något samband mellan händelserna?

– Vi tittar alltid på om det kan finnas samband men det är för tidigt att säga. I nuläget utreds händelserna separat, säger Åsa Wallentin.

Polisen vill inte kommentera om skjutningarna var riktade mot offren, som inte var anställda på butiken, utan hänvisar till förundersökningssekretess.

LÄS ÄVEN: Tre anhållna för skjutning i Ica-butik

Polisen ska vara mer synlig

På onsdagen är butiken är öppen som vanligt. Personalen säger till StockholmDirekt att de inte vill kommentera händelserna mer än att de mår bra.

Utanför butiken träffar vi Lena Ågren, som bor i området och är på väg in för att handla.

– Jag såg vad som har hänt på teven, jag tycker att det är otäckt. Varför springer de in på Ica? Jag går inte ut när det har blivit mörkt, just för att det händer så mycket här, säger hon.

Vad skulle behövas för att du ska känna dig tryggare?

– Fler poliser som är ute och synliga.

Enligt Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla, har de kallat in extrapersonal som ska finnas ute i området just för att öka tryggheten.

– De kommer finnas ute från och med i eftermiddag, i alla fall under de närmaste dagarna, för att försöka svara på frågor. Kanske är det någon som kommer fram och säger "jag såg vad som hände", säger han.

Enligt Magnus Nilsson ska polisen också intensifiera sitt samverkansarbete med Järfälla kommun, bostadsbolaget Järfällahus och de föreningar som ingår i deras samarbete.

– Vi ska ha möte för att prata om vad som behövs, säger han.

Tillbaka till Ann Karlsson, som bott i området i 45 år. Hon tycker att det som har hänt är obehagligt och menar att skjutningarna visar på ett större samhällsproblem.

– Det här är inte enskilda händelser utan allt hänger ihop. Men man kan inte sluta leva eller sluta röra sig ute, säger hon.