Söderhallarna: ”Ett pensionärsställe”

Eftersatt underhåll och allt sämre tillströmning av kunder. Handlarna och krögarna som Mitt i pratat med välkomnar att Söderhallarna får en ansiktslyftning. – I dag är det stämplat som ett pensionärsställe, säger Marielle Chamoun, som har väskaffär.

  • Publicerad 08:58, 28 aug 2017

Vardagseftermiddag i Söderhallarna. Några köpsugna kunder flanerar runt på saluhallsgolvet i jakt på ost och kött. Men de flesta butiker och restauranger ligger tämligen öde.

– Det är lite konstig känsla här inne. Det känns mer som ett kontorshus än som en galleria. Och så är det svårt att hitta mellan de olika våningsplanen, säger kunden Natalie Ekman, som strosar runt i saluhallen.

Söderhallarna invigdes med buller och brak i början av nittiotalet, en jättesatsning som då kostade 700 miljoner. Nu väntar en upprustning av de nya ägarna Atrium Ljungberg, vilket Mitt i tidigare berättat om.

Glest med besökare

Och upprustningen är efterlängtad. Det enhälliga beskedet ger handlarna och krögarna som Mitt i pratat med. Flera vittnar om att det blivit allt mer glest med besökare i Söderhallarna under åren.

– Om jag inte skulle haft jazzen med alla live-spelningar skulle det vara tomt, säger Hasse Hamzavi, som är huvudansvarig på Louis Jazzklubb, som ligger i källaren.

Färre kunder hittar hit

Han har haft verksamhet i huset sedan starten och har sett hur kundtillströmningen förändrats. På nittiotalet hade han så gott som fullsatt på lunchen, berättar han.

Så är det inte numera.

På Hasses önskelista finns allt från bättre skyltning, en rulltrappa ner till källaren och gärna en scen för evenemang

– Så att det blir som ett riktigt centrum, säger Hasse Hamzavi.

– De sista två tre åren har det varit down-down-down, säger  Marielle Chamoun

På våningen ovanför saluhallen ligger butiker. Väskaffären Saccabel drivs av Marielle Chamoun. Hon efterfrågar också bättre skyltning, så att kunderna hittar till butikerna som finns här lite undangömt en trappa upp.

Marielle ser också en tendens med allt glesare ström av besökare i Söderhallarna.

– De sista två tre åren har det varit down-down-down.

Vad tror du det beror på?

– Stagnation. De senaste åren har folk inte vetat om saluhallen ska finnas kvar eller inte. Det har inte gjorts något här.

En satsning för att locka den moderna storstadsmänniskan, det önskar hon av de nya ägarna.

– I dag är det stämplat som ett pensionärsställe. Man borde göra det till ett spännande centrum. Ge känslan till kunden att vi hänger med, säger Marielle Chamoun.

Benny Gustavsson, som i sexton år har jobbat på restaurangen Melanders Fisk, vittnar också om mindre folk. Han tycker också att det är på tiden att huset rustas.

– Det är jättebra att det händer något. I början var det jättemycket folk här i saluhallen, men det har blivit mindre och mindre med åren.

Vill ha takterrass

I delikatessbutiken P&B står Tomas Wirén. Han tycker också att det är toppen att det ska hända något med huset.

– Det finns en stor potential här. Till exempel en takterrass vore kul. Jag hoppas att de vågar ta i lite när de ska göra om. Skapa nya koncept.

Atrium Ljungberg har börjat titta på planer vad de ska göra med huset. Ännu är inget spikat.

Krävs ny detaljplan

Men ändringarna som planeras i husen är så pass omfattande att det krävs en detaljplaneändring, en process som tar minst ett och ett halvt år.

Så tidigast 2019 kan nya Söderhallarna öppna.

Fakta

Saluhallen såldes för 380 miljoner

Söderhallarna består av två huskroppar Björkhallshuset (Fatburen 1) Saluhallshuset (Fatburen 2).

Stockholm stad sålde i november Fatburen 2, som rymmer saluhall, butiker och kontor med en area på runt 8 500 kvadratmeter.

Försäljningen gjordes för att staden ska ha råd att rusta det slitna Forsgrénska badet i Medborgarhuset.

Atrium Ljungberg var köparen till Fatburen 2, bolaget ägde sedan innan även Fatburen 1.

Köpesumman var 380 miljoner kronor.

Källa: Stockholms stad/Atrium Ljungberg

Källa: Källa: Stockholms stad/Atrium Ljungberg
Visa merVisa mindre

Fakta

Invigdes 1992

Söderhallarna ligger på Medborgarplatsen i Stockholm och invigdes 1992.

Här finns i dag kontor, saluhall, restauranger, butiker, jazzklubb och en biograf.

Atrium Ljungberg vill att Söderhallarna ska bli ”stockholmarnas självklara mötesplats för mat, kultur och kreativitet på Södermalm”.

Ökat folkliv kommer även ge en ökad trygghet runt Medborgarplatsen, tror bolaget.

Källa: Atrium Ljungberg
Visa merVisa mindre