Södergården har funnits sedan 1916. Här finns verksamheter för såväl unga som gamla. Foto: Läsarbild Johan Fredriksson/Wikimedia commons

Södergården hotas av hyreshöjning på halv miljon

Framtiden är hotad för hemgården efter besked om att hyran ska marknadsanpassas. Nu vill Södergården att politikerna skjuter till pengarna som behövs. – Vad som händer annars vill jag inte ens tänka på, säger Lisa Rosén, verksamhetsledare.

  • Publicerad 05:08, 26 mar 2019

Södergården är ett allaktivitetshus som ligger i Götgatsbacken. Här finns allt från utbildning i svenska för nyanlända till akvarellmålning för pensionärer, silversmide och sångkörer.

Hemgården har funnits på Söder i över hundra år – men nu hotas verksamheten.

Stockholms stads fastighetskontor har tagit fram ett nytt hyresavtal som innebär att hyran successivt ska höjas och marknadsanpassas, från dagens 1,6 miljoner till 2,1 miljoner, vilket Dagens nyheter var först med att berätta. Den nya hyran börjar gälla från och med 1 oktober i år.

Lisa Rosén är verksamhetsledare på Södergården. Hon säger till Mitt i att hon hoppas att politikerna i Stockholm förstår allvaret och skjuter till pengarna.

Vad händer annars?

– Det vill jag inte ens tänka på. Jag hoppas att det inte ska hända, säger hon och fortsätter:

– Vi är precis en sådan mötesplats som alla vill ha. Vi når alla.

Södergården började sin verksamhet 1916 och är nu en ideell förening, religiöst och politiskt obunden. Studieverksamheten bedrivs i samverkan med ABF Stockholm.

Fastighetsborgarrådet vill inte intervjuas

Fastighetsborgarrådet i Stockholm, Dennis Wedin (M) hälsar genom sin pressekreterare att han inte vill ge någon kommentar när det gäller hyresnivån på enskilda lokaler, utan hänvisar till fastighetskontoret.

Han vill även inte kommentera politiken bakom marknadshyrorna eller om han kommer verka för att skjuta till extra pengar, hälsar pressekreteraren.