Foto: Åsa Sommarström

Söderbor får vänta längst på akuten

Söderbor får vänta längst i landet på akutsjukvård. I snitt dröjer det nästan två timmar innan man får träffa en läkare på Södersjukhuset, visar en rapport från Social­styrelsen.

  • Publicerad 13:12, 22 dec 2014

Väntetiderna på alla landets akutsjukhus har granskats av Socialstyrelsen. Det är dyster läsning för Södermalmsborna. På Sös är nämligen väntetiderna är längst i landet.

I genomsnitt dröjer det nästan två timmar, eller 113 minuter, innan patienterna på akuten får träffa en läkare, jämfört med de 57 minuter som är genomsnittet för riket.

Södermalmsbon Estelle Skärlund, 17, har tillbringat hela för- middagen på akuten för att få vård för en skadad fot.

– Det tog en och en halv timme innan jag visades in på ett rum. Och då skulle läkaren äta lunch, så det dröjde ytterligare innan jag blev undersökt, säger hon. Samtidigt är hon glad att det inte dröjde lika länge som sist hon besökte SÖS-akuten – då tog det nio timmar innan hon fick vård.

Mats Granberg, utredare på Socialstyrelsen, tycker att de långa väntetiderna oroar:

– Har man släppt in någon ge- nom dörren till en akutmottag­ning har man sagt att patienten är akut sjuk. Ur medicinsk synvinkel är det då inte försvarbart att vänta två timmar innan bedömning.

Marie Benner­mo, chefläkare på Södersjukhuset, säger att väntetiderna har hög prioritet.

– Vi testar en ny metod där läkare och sjuksköterska jobbar i team, så de inte behöver springa och leta efter varandra.

9-åring bestulen på sin telefon

Södermalm En 9-åring blev i torsdags besluten på sin Iphone på Östgötagatan. En man i 50-årsåldern iförd en svart jacka och en pälsmössa på huvudet närmade sig 9-åringen och kunde med hjälp av vad polisen kallar ”karttricket” lura till sig telefonen. Lokaltidningen Mitt i skrev i förra veckan om det ökande antalet fickstölder på Södermalm och om att tjuvarnas knep blir blivit allt fler. Polisen vädjar nu till allmänheten om tips som kan knyta en gärningsman till händelsen på Östgötagatan.

Det tog en och en halv timme innan jag visades in på ett rum. Och då skulle läkaren äta lunch.

Grönt ljus för nybygge vid maria bangata

Södermalm Planerna på att bygga ett bostadshus på Tobaksmonopolets tomt på Maria Bangata blir verklighet. Nu har detaljplanen vunnit laga kraft – utan att ett enda överklagande har kommit in.

Det nya huset kommer att innehålla upp till 15 lägenheter och någon form av publik verksamhet i bottenvåningen.

Fasaden ska kläs i grönt tegel. Stadsbyggnadskontoret räknar med första spadtaget kan tas i början av 2016.