Hattregn. Glädjen var stor när laget vunnit sitt efterlängtade SM-guld. Foto: Privat

Söder Softboll kammade hem SM-guld

I helgen avgjordes SM-finalen i softboll. Söderortslaget Söder Softboll kammade till slut hem guldet efter två raka segrar i finalspelen.

  • Publicerad 11:45, 23 sep 2020

Rekordslag. Emelie Eriksson slog sitt livs första homerun under helgens SM-final. Foto: Niklas Eriksson

Söder mötte tufft motstånd i form av Skövde Saints. Finalen avgjordes på Söders hemmaplan, sportfältet i Skarpnäck. Formen för finalen var bäst av tre matcher. Eftersom Stockholmslaget vann de två första matcherna behövde den tredje matchen aldrig spelas.

– Vi var ödmjuka inför finalen. Skövde är ju det lag som har vunnit väldigt många finaler de senaste åren. Första finalmatchen var väldigt jämn men i den andra matchen tog vi en stor ledning från matchstart som höll hela vägen ut, ​​säger lagets spelande coach Paulina Landin.

Liknar baseboll

Softboll har stora likheter med baseboll. Skillnaden är bland annat att man i softboll har en större boll, mindre spelplan och kortare matcher. I laget, som är ett seniordamlag, är de yngsta spelarna 14 år och de äldsta över 50.

– Vi har många yngre spelare och det var fantastiskt att de kunde behålla fokus. Det kan ju vara lite nervöst att spela i en SM-final. Men de höll nerverna i schack och presterade ännu bättre än vanligt. Alla i laget var fantastiskt duktiga, säger Paulina.

Viktig spelare

Finalens "Most Valuable Player" blev lagets pitcher, 17-åriga Emelie Eriksson. Pitchern, eller "kastaren", är den spelare som drar igång varje spel genom att kasta bollen till en mottagare från samma lag.

– Jag hade hört från andra lag att vi kändes väldigt stabila i år. Men vinsten var väldigt chockerande från min sida. Jag har aldrig vunnit SM-guld tidigare. Men det var väldigt kul! Vi har tränat väldigt hårt för det här, säger Emelie.

Helgen den 26-27 september är det juniorlaget i klubbens tur att spela SM.

Om Söder Softboll

✓ Bildades 2005

✓ Är Stockholms enda softbollklubb för tjejer

✓ Har Skarpnäcks sportfält som hemmaplan

✓ Består av 25 spelare och ytterligare 15 medlemmar

Visa merVisa mindre