Fredrik Johansson är en av initiativtagarna till projektet "Rena Mälaren" som utförs ideellt. Foto: Christian Lärk

Söder Mälarstrand är en soptipp – sjöbotten full av skräp

På ytan ser det lugnt – men bara några meter ner i djupet lurar en helt annan värld. Sjöbotten längs kaj- och strandkanten vid Söder Mälarstrand är som en soptipp. – De flesta har inte en aning om hur illa det ser ut, säger dykaren Fredrik Johansson.

  • Publicerad 05:00, 16 okt 2019

En stor hög av bilbatterier med bly och svavelsyra, elsparkcyklar, kundvagnar, massvis av bildäck, cyklar, en tv-apparat och en dammsugare.

Det är några av föremålen i det berg av skrot som åtta dykare och runt 30 volontärer, de flesta från den dagliga verksamheten Främja, fått upp under den fredag som Mitt i besöker kajen.

Projektet ”Rena Mälaren” består av ideella krafter. De har plockat upp tonvis med bilbatterier och annan miljöfarlig skrot från Mälaren det senaste året. Foto: Christian Lärk

”Enorma mängder av skräp”

Fredrik Johansson jobbar på Främja. Han är också dykare och en av initiativtagarna till projektet ”Rena Mälaren”, där ideella volontärer renar Riddarfjärdens botten.

– De flesta har inte en aning om hur illa det ser ut. Det är enorma mängder av skräp. Det är skrämmande, säger han.

Det värsta är den stora mängden bilbatterier, tycker Fredrik Johansson. Under det år som projektet varit i gång uppskattar han att runt 5 ton bly från batterier har plockats upp från Mälarens sjöbotten.

– Att batterierna slängs i är riktigt illa. De innehåller jättegiftiga ämnen som bly och svavelsyra, som löses upp i vattnet som vi dricker, säger Fredrik Johansson och fortsätter:

– Allt det andra är inte lika farligt, men det ska inte ligga där ändå.

Bilbatterier innehåller bland annat tungmetallen bly som är giftig för människor och andra organismer. Foto: Christian Lärk

Startade av en slump

Dykprojektet att rena Mälaren har pågått i ungefär ett år, både på Söder Mälarstrand och på Norr Mälarstrand. Det startade av en slump.

– Jag skulle inspektera skrovet på en båt, då såg jag hur mycket skräp som låg på botten, säger Fredrik Johansson.

Dykarna har också hittat runt tio gamla bilvrak runt Riddarfjärdens stränder och kajer, som de inte haft möjlighet att ta upp.

Vad är målet?

Målet är att få upp så mycket bilbatterier som möjligt ifrån möjligt från Mälarens bottnar och bidra till en bättre miljö.

– Efter att vi rensat klart här skulle jag gärna dyka vid Hässelby marina, där tar vi Stockholms dricksvatten bara några hundra meter bort. Det skulle kännas skönt om man fick bort giftiga ämnen därifrån.

Fredrik Johansson dyker ibland i en liten grupp när han renar sjöbotten från skräp. Andra gånger är det större insatser med många frivilliga på land. Han dyker flera gånger i veckan. Foto: Christian Lärk

– Man blir lite ledsen över att det finns så mycket skit.

Isabelle, volontär

”Ära att få hjälpa till”

Två av volontärerna från den dagliga verksamheten är Marc, 25, och Isabelle, 30, som inte kan ha med sina efternamn i tidningen.

– Jag tycker att det är en ära att få vara här och hjälpa till. Att få göra något meningsfullt för miljön. Det känns bra, säger Marc.

Isabelle vittnar om att det är tungt att dra upp det vattenfyllda skrotet upp på land.

– Man blir lite ledsen över att det finns så mycket skit.

Behöver mer hjälp

Projektet ”Rena Mälaren” söker fler volontärer som vill vara med och rensa sjöbotten från skräp. Frivilliga får gärna mejla till fredrik.johansson@framja.se.

– Jag tror att folk vill engagera sig, men vet inte hur. Men man får gärna höra av sig, säger Fredrik Johansson.

Främja siktar på att bli den första miljöpositiva dagliga verksamheten i världen. Marc, 25, och Isabelle, 30 är två av volontärerna därifrån. Foto: Christian Lärk.

Se filmen: