Söder kraftsamlar för att hjälpa flyktingar

Det fortsätter strömma in flyktingar till Stockholm. Moskén på Södermalm har öppnat sina dörrar och tar varje dag emot cirka 100 flyktingar. Nu har även kyrkan anslutit sig – och stadsdelsförvaltningen har börjat samordna frivilligintresset.

  • Publicerad 16:15, 24 aug 2015

Det fortsätter att anlända hundratals flyktingar till Stockholm och Centralstationen varje dag. Många av dem kommer till moskén på Södermalm, där de får mat, kläder och husrum.

Flera av dem ska vidare norrut, de flesta till Finland, och stannar ofta inte mer än en eller två nätter.

Ahmed är en av dem som kom till Sverige och Södermalm i tisdags efter att ha varit på flykt från Irak i 18 dagar. Han åkte vidare mot Finland i förra veckan.

– Vi har varit i Österrike, Serbien, Grekland, Kroatien och Ungern. Vi har fått ett väldigt bra bemötande här. Vi är väldigt tacksamma för allting, säger han.

Ahmed, och några av vännerna han har rest tillsammans med, kom först till moskén men slussades sedan vidare för att sova i Katarina kyrka under natten.

– Moskén tar emot ungefär hundra flyktingar varje dag. De får äta, duscha och byta kläder. Vi har också jurister på plats, läkarhjälp och samarbete med migrationsverket. Men vi behöver en permanent lokal på Södermalm, att vara i moskén är inte hållbart i längden, säger Abdallah Salah, country manager för Islamic Relief Sverige.

Nu öppnar även Katarina kyrka på Södermalm upp dörrarna och erbjuder omkring 60 sovplatser varje natt.

– Man kan säga att vi fungerar som en underleverantör till Islamic Relief som organiserar arbetet i moskén. De slussar vidare flyktingar till oss, och vårt uppdrag består av att bidra med sovplatser och frukost.

I Katarina kyrka har man ett hundratal volontärer som jobbar dygnet runt med att ta emot flyktingarna, bädda sängar och servera frukost. Lisen Bergquist är en av dem. För henne var det ganska självklart att hjälpa till, sedan hennes körledare i kyrkan berättat att man behövde hjälp.

– Kan jag bidra med min tid känns det ganska självklart att göra det, säger hon.

Förra veckan hade Södermalms stadsdelsnämnd ett möte för att starta en ny kontaktförmedling som bättre ska kunna samordna arbetet för de många Södermalmsbor som vill hjälpa till i flyktingarbetet.

– Det har varit ett väldigt stort intresse på Södermalm för att hjälpa till. Hittills har vi inte riktigt varit förberedda och kunnat organisera arbetet på ett bra sätt. Men genom den här kontaktförmedlingen kan vi slussa dem till rätt organisation eller till del av staden där de behövs, säger Lisa Kinnari, socialchef på Södermalms stadsdelsförvaltning.

Stockholms stads främsta ansvar i den pågående flyktingströmmen är att ta hand om de ensamkommande barnen. Därför har man inte haft boendeplatser för dem som behöver tillfälligt tak över huvudet.

Men sedan ett par veckor tillbaka för staden en dialog med de olika frivilligorganisationerna – som hjälper de människor som inte söker asyl i Sverige, och är över 18 år.

– Vi har inget uttalat ansvar när det gäller den gruppen. Men eftersom läget är det som är håller vi på att försöka tillhandahålla lokaler och en viss ersättning till organisationerna. Förhoppningsvis ska det vara igång inom kort, säger Veronica Karlberg Wolgast på Socialförvaltningen.

Fakta

Så kan du hjälpa till

Är du intresserad av att hjälpa till specifikt på Södermalms stadsdel är det bästa sättet att skicka ett mejl till flykting.sodermalm@stockholm.se. Skriv dina kontaktuppgifter och vad du kan tänka dig att göra.

Vill du hjälpa till i andra delar av Stockholm mejlar du till volontar@stockholm.se, där kan du också ställa frågor.

Det som främst behövs just nu är jourhem, familjehem och personer som kan tänka sig att vara god man.

Visa merVisa mindre