PIONJÄRER. Sci-fi-nördarna Lars Jansson och Magnus Lekberg öppnar antikvariat vid Skanstull. Foto: Sophie Stigfur

Söder får Sveriges första antikvariat för sci-fi

70 kvadratmeter sci-fi, fantasy och skräck. Det är den nya given i Skanstull, när Lars Jansson och Magnus Lekberg nu öppnar det första antikvariatet i landet som är helt dedikerat åt genren.

  • Publicerad 16:00, 17 okt 2018

Stockholms Science Fiction Antikvariat. Namnet på den nya bokhandel som öppnar 2 november ruvar inte på några hemligheter. Det är scenografen Lars Jansson och tv-producenten Magnus Lekberg, barndomsvänner från Karlskoga, som nu gör slag i att förverkliga sin dröm på Rutger Fuchsgatan, Södermalm. Här har Lars haft kontor under de senaste 15 åren, något han nu får klara sig utan. Men det är med glädje.

– Ja, vi skapar ju ett ställe som vi själva vill hänga på. Man kan ta sig en kopp kaffe och bläddra i fantastiska böcker, vad mer behöver man? säger Lars.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det gamla kontoret har målats om och Lars har själv snickrat ihop över 70 kvadratmeter bokhylla, som ska rymma de 3 000 böcker som kommer att finnas i sortimentet från början. Och då snackar vi böcker som enbart kommer hemifrån just Lars och Mats.

– Jag hade ju redan lite utav ett sci-fi-bibliotek hemma, det var lite så jag fick idén, säger Magnus Lekberg och skrattar.

– Vi är ju själva sci-fi-nördar och vet hur hängivna sådana är, communityt består till stor del av samlarsjälar. Folk går runt på loppisar och second hand där de bläddrar bland tusentals böcker av alla möjliga slag, utan att hitta vad de är ute efter. Här får de ett kategoriserat och kurerat sortiment, av folk som kan nischen.

Han öppnar nördförlag vid Zinken

Själva känner de inte till något antikvariat i Sverige som riktat in sig helt på just sci-fi, skräck och fantasy. Men att öppna en fysisk bokhandel istället för en nätbutik 2018 är minst sagt att röra sig motströms.

– Jag tror att det är precis därför det kommer funka, eftersom vi är så nischade. De som är intresserade kommer se till att ta sig hit. Vi märker redan ett enormt intresse, flera personer om dagen frågar när vi öppnar, säger Magnus.

TIPS. Lars och Magnus 3 sci-fi-tips för nybörjaren, i "ökande svårhetsgrad": The voyage of the sable keech av Neal Asher, Redemption Ark av Alastair Reynolds och Ilium av Dan Simmons: "Ilium kräver sin man eller kvinna, men den som tar sig igenom den blir rikligen belönad". Foto: Sophie Stigfur

SKANSTULL. I det här hörnet på Rutger Fuchsgatan, ett stenkast från Ringvägen, öppnar Stockholms Science Fiction Antikvariat. Foto: Sophie Stigfur

– Det är bara att titta på SF-bokhandeln i Gamla stan, den är alltid knökfull trots att de har en nätbutik. Intresset för sci-fi växer, mycket av det vi har här har ju legat till grund för den populärkultur vi ser i tv-serier och film i dag, säger Lars.

Kolla in nya nördnavet i Gröndal

En gigantisk kaffemaskin har installerats och nu återstår bara att fortsätta sortera de tusentals böckerna. Även om de skämtar om att de tänker sig lite "High Fidelity-vibb", boken och sedermera filmen om en musikaffär där kunder som efterfrågade för kommersiell musik blev utslängda med huvudet före, säger de att man inte behöver vara rädd om man är novis.

– Nej då, vi vill ju att fler ska upptäcka de här fantastiska världarna och kan ge rätt tips på var man ska börja, intygar Lars.

Antikvariatet öppnar 2 november och har öppet 11-18 måndag till fredag och 11-16 på lördagar.