Södermalm listas som Europas femte coolaste stadsdel. Foto: Åsa Sommarström

Söder – Europas femte coolaste stadsdel

Resesajten Travelsupermarket har utsett Södermalm till Europas femte coolaste stadsdel. De har bland annat tittat på mängden hippa kaféer och trendsättande affärer medan stora kedjor gav minuspoäng.

  • Publicerad 13:50, 24 jan 2017

Kreuzberg i Berlin hamnar etta på listan The hip hang-out Neighbourhood index över Europas 20 coolaste stadsdelar. Men Södermalm delar på femteplatsen tillsammans med Melelkova i Ljubjana.

Travelsupermarket har utgått från tre kriterier när de har rangordnat stadsdelarna och de räknande inte skägg per ansikten, även om de skriver att det var lockande.

Det första kriteriet var antalet platser att hänga på som är typiska för för hippa stadsdelar räknat per invånare. Som till exempel kaféer, veganrestauranger och affärer som säljer vinylskivor eller vintage-mode. Stora kedjor gav minuspoäng.

Kreativiteten gav full pott

Andra kriteriet var kreativitet, till exempel antal gallerier och kreativa jobb i stadsdelen per invånare och det sista kriteriet var hur mycket valuta för pengarna en besökare får på platsen. Om det till exempel är billigare att bo på hotell i stadsdelen jämfört med resten av staden.

Södermalm fick full pott när det gällde hippa ställen och kreativitet men fick lägre poäng när det gällde kostnaden för besökare.

Travelsupermarket hyllar stadsdelen för antalet secondhand-butiker i Sofo och att det finns massvis med barer, kaféer och restauranger runt Mariatorget och Hornsgatan. Att många ställen kombinerar verksamheter som klädaffärer som också är ett kafé eller en frisérsalong uppskattades också av juryn.

 

Fakta

Topp 10 coolaste stadsdelarna i Europa

1. Kreuzberg i Berlin, Tyskland.

2. Miera Iela i Riga, Lettland.

3. Ancoats i Manchester, Storbritannien.

4. Praga (Polnuc) i Warsawa, Polen.

5. Södermalm i Stockholm, Sverige.

5. Melelkova i Ljubljana, Slovenien.

6. Pigneto i Rom, Italien.

7. Grunerlokka i Oslo, Norge.

8. Sredets i Sofia, Bulgarien.

8. Exarchia i Aten, Grekland.

9. Kalamaja i Tallin, Estland.

10. Nørrebro i Köpenhamn, Danmark.

Källa: Travelsupermarket
Visa merVisa mindre