”Folk säger att det är ungdomar som skräpar ner men jag håller inte med om det. Det är lika många vuxna som ungdomar”, säger Hans Villén. Foto: Ola Håkansson

Söder är skräpigast i stan

21,5 miljoner kronor – så mycket kostade städningen av Södermalms gator och parker förra året. Värsta nedskräparna är rökarna. 65 procent av skräpet som slängs på gator och torg är fimpar.

  • Publicerad 15:15, 14 maj 2012

– Fimpar, cigarettpaket, servetter, papper och tygtrasor. Folk slänger precis allt, men mest fimpar, säger Hans Villén på servicegruppen och sträcker ner sin långa tång för att plocka upp en servett som virvlar i vinden vid Zinkensdamm.

Städningen av Södermalms gator och parker kostade förra året 21,5 miljoner kronor. Totalt körde man bort 642 ton skräp, men hur mycket som låg på marken och hur mycket som låg i papperskorgar är oklart för någon sådan uppdelning gör inte Stockholms stad.

Däremot har de undersökt vad skräpet som slängs på våra gator och torg består av. Den i särklass största posten förra året var fimpar som utgjorde 65 procent. Papper som var det näst vanligaste skräpet hamnade långt därefter, och utgjorde tio procent av nedskräpningen.

– Fimpar är det absolut största problemet. Får vi bort dem så har vi löst en stor del av nedskräpningen, säger Claes Thunblad, enhetschef för stadsmiljö på trafikkontoret.

Utanför Konsum vid Zinkensdamm står Monika Magnusson och röker i regnet. När hon är klar hamnar fimpen på gatan.

– Jag har en gammal alvedonburk som jag brukar lägga mina fimpar i, jag har den här i fickan. Men nu orkade jag inte för att det var så regnigt och blåsigt, säger hon.

Att folk slänger fimpar på marken tror hon beror på nonchalans och slöhet.

– Jag vet inte hur man ska få folk att ta med sig sina fimpar, kanske sätta upp plakat, säger hon.

Enligt Claes Thunblad sticker Södermalm ut negativt när det gäller nedskräpning.

– Södermalmsborna upplever sin stadsdel som skräpigare än övriga stockholmare och tittar man i vår budget så lägger vi ner mer pengar på skräpplockning på Södermalm än i övriga innerstan, säger han.

– Men om man ser det positivt så beror det på att Söder är en väldigt levande stadsdel. Det är stor skillnad på Södermalm och Kungsholmen. På Södermalm rör sig fler människor. Det finns ett rikt krogliv, många fantastiska parker och massor av samlingsplatser.

Hans Villén plockar upp skräp som fyller mellan fyra och fem säckar varje dag. Efter helgerna kan det vara mellan sju och nio säckar.

Förra året blev det möjligt för polisen att bötfälla människor för nedskräpning direkt på plats. – Jag tycker de skyldiga borde få samhällstjänst i stället för böter. De kunde få städa några dagar i stället, så fick de se att det inte är så roligt. Jag har städat här nyss och det är redan nytt skräp, säger Hans Villén.

Men än så länge är det inget brott att fimpa på gatan.

Snusarna är betydligt ordentligare än rökare. Bara 9 procent av skräpet på marken var snus. Trafikkontoret försöker nu få rökarna att ändra attityd.

– Det finns fickaskkoppar och har man ingen sådan kan man ta en vanlig burk. 2010 och 2011 delade vi ut 20 000 fickaskkoppar, säger Claes Thunblad.

De skyldiga borde få samhällstjänst. De kunde få städa några dagar.hans villén servicegruppen

Fakta

Skräpet på Söder

Källa: Stockholms stad/SCB