Det byggs på de flesta platserna i Stockholm och Sockenplan är inte ett undantag. Precis vid tunnelbanestation ska Stockholmshem bygga 115 studentlägenheter och 43 smålägenheter för SHIS-bostäder. Men det projektet är en av många av de byggplaner som pågår på Sockenplan just nu.

– Just nu finns det sex aktuella projekt runt om Sockenplan där det pågår en planprocess, säger Anna Ingels, kommunikatör på exploateringskontoret.

Totalt planeras det att cirka 560 bostäder ska byggas på och runt Sockenplan de kommande åren.

Pågående projekt

Och det är inte bara bostäder som ska byggas. En detaljplan för en ny förskola i änden av Vårdflodsparken har precis varit ute på samråd. Den gamla förskolelokalen som ligger där idag skulle då rivas.

– Den nya förskolan planeras ha sex avdelningar och ligga på samma plats där den gamla ligger idag. Sedan vill man utöka förskolegården omkring, säger Anna Ingels.

Det innebär att marken runt förskolan skulle utökas med 500 kvadratmeter. Våren 2022 väntas planen tas upp för antagande i stadsbyggnadsnämnden.

En annan plan som precis arbetats om är bygget i parken Häradsdomaren, något Mitt i nyligen rapporterade om. Planen på de 70 bostäderna i lägenhetshus och parhus fick över 200 protester och en omarbetad plan presenterades. Nu ska det istället bli 30 radhus i parken.

– Den planen ska ut på granskning igen i vår efter att den återremitterades tidigare i år.

140 000 bostäder till 2030

Samtidigt har byggdammet inte ens börjat bolma vid Slakthusområdet. Det gamla industriområdet ska bli en urban stadsdel med 3000 bostäder, restauranger och parker till 2033.

Hur kommer det sig att man då väljer att dra igång byggprojekt vid Sockenplan? Enligt Anna Ingels beror det på stadens uppdrag att bygga 140 000 bostäder till 2030.

– Vi har ett uppdrag så vi tittar över hela staden på platser där man kan komplettera med bostäder. Sockenplan har både tunnelbana och busstrafik, vilket är viktigt då man vill bygga nära kollektivtrafiken.

Är inte Sockenplan tätbebyggt redan i dag?

– Vi har en översiktsplan att förhålla oss till och vid Sockenplan har vi sett områden där det skulle vara möjligt att komplettera med bostäder. Några av de aktuella planerna är inom befintliga fastigheter, då är det mer att man fyller på inom mark som redan används.

Runt 560 bostäder ska byggas här omkring, vad tycker du om det?

Rolf Stjernlöf, Sockenplan

– Det är väl inte så kul, mycket grönområden kan försvinna. Mest är jag orolig för att trafiken kommer öka, idag är det otroligt packat med bilar här. Så länge de inte bygger på IP:n, det skulle bli för mycket.

Anneli Ljungberg, Sockenplan

– Det är ju jättebra, folk behöver ha någonstans att bo. Vill man inte bo i en stad som växer så får man väl flytta. Det enda problemet är att lägenheterna blir så dyra.

Emilie Persson och hunden Albert 4 år, Svedmyra

– Enskede tål att förtätas och det är ett trevlig bostadsområde, men det behövs en balans. Idag byggs många av fastigheterna så nära varandra. Man borde bygga i skogsområden som är mörka och otrygga, då skulle det finnas lite fler ögon i området.