– Säkerhetsavdelningen hade gjort bedömningen att det varit så mycket osäkerhet kring de här lägenheterna att det var bäst att vi inte var där, men vi fanns i kommunhuset om någon skulle ha hamnat på gatan, säger kommunens socialchef Elisabeth Bengtsson.

Kommunen har i första hand ansvar när barnfamiljer blir vräkta och Kronofogden är inblandad, inte när det som i det här fallet handlar om uppsägningar från ett visst datum, menar Elisabeth Bengtsson.

– Det här är inte avhysningar, men även när någon blir uppsagd från en lägenhet brukar vi få meddelande om det och då följer vi upp hur det ser ut. I det här fallet har det gått fruktansvärt fort, vi fick veta veckan innan, och vi har inte kunnat ta kontakt med någon, då vi inte fått någon information från hyresvärden om vilka personer som sagts upp.

Flera har hört av sig

Däremot har flera personer, både barnfamiljer och andra, hört av sig till socialkontoret veckan innan.

– Vid vräkningar är vi på plats, tillsammans med Kronofogden, om det är en familj med barn. Då utreder vi behovet av bistånd och det kan handla om tak över huvudet. Som vuxen får man i regel inget bistånd till boende, då kanske vi hänvisar till något billigt boende som ett vandrarhem, säger hon.