Khashyar Farmanbar (S) vill att kommunen ska underlätta för Nackaborna att skaffa solceller. Foto: Mostphotos

Socialdemokraterna vill satsa på solceller

Mer pengar till utbildningsnämnden och socialnämnden. Och en ökat fokus på klimatet. Så lyder några av satsningarna när Socialdemokraterna i Nacka presenterar sitt budgetförslag.

  • Publicerad 12:30, 13 nov 2019

Socialdemokraterna är Nackas största oppositionsparti med 11 av 61 mandat i fullmäktige. I måndags presenterade de sitt budgetförslag.

Jämfört med majoriteten, vars budget kom för drygt två veckor sedan, vill S lägga 12 miljoner kronor mer på utbildningsnämnden.

Gerdau: Ingen skattesänkning i Nacka nästa år

– Vi ökar förskolechecken kraftigt och vill minska barngrupperna. Pedagogerna som tar hand om våra barn ska få bättre villkor, säger oppositionsrådet Khashyar Farmanbar (S).

11 miljoner mer till socialnämnden vill S använda bland annat till att stävja missbruk bland unga.

Vill göra det lättare att skaffa solceller

Även klimatfrågor prioriteras i S-budgeten. Partiet vill införa en koldioxidbudget för att mäta kommunens klimatavtryck. S vill också göra en ramupphandling av solceller som Nackaborna sen ska kunna handla via.

– Vi vill att Nackaborna ska kunna enkelt och billigt komma igång med solceller. Det minskar behovet av el som produceras någon annanstans, är bra för miljön och gör att Nackaborna kan minska sina kostnader, säger Khashyar Farmanbar.

Miljoner ska få Nackas socialtjänst på fötter

Trots större satsningar på vissa områden vill Socialdemokraterna inte höja skatten. De vill i stället finansiera sina satsningar med bland annat nedskärningar på konsultkostnader och ett minskat överskottsmål.

Gerdau: ”Urholkar kommunens ekonomi”

Inte hållbart, enligt moderata kommunalrådet Mats Gerdau, som är frågande till om Socialdemokraternas satsningar skulle gå att genomföra utan att höja skatten.

Mitt första intryck av S-budgeten är att de vill satsa mer på allt, men är för fega för att tala om att det blir stora skattehöjningar. I stället urholkar de kommunens ekonomi (30 miljoner i sämre resultat än Alliansen), skriver han i ett mejl till Mitt i.

Mats Gerdau (M).

Mats Gerdau är även kritisk till att S vill avskaffa de privata jobbcoacherna.

”Det som förvånar mig är att de helt slaktar vår framgångsrika jobbpolitik. De vill redan från årsskiftet avveckla allt samarbete med de privata jobbexperterna och kasta ut hundratals människor i öppen arbetslöshet direkt efter jul.”.