Renovering av Stadsbiblioteket har varit på tapeten länge. Foto: Mattias Holgersson

Socialdemokraterna stoppar beslut om Stadsbibliotekets renovering

Under måndagens kommunfullmäktige fick Socialdemokraterna den planerade renovering uppskjuten. Nu vill partiet att ett mer påkostat förslag tas fram igen.

  • Publicerad 05:03, 6 nov 2019

Under måndagskvällen ville blågröna majoriteten i kommunfullmäktige klubba igenom sitt förslag om underhåll av Stadsbiblioteket.

Åtgärderna skulle ske under en femårsperiod och kosta 260 miljoner kronor. Bland annat handlar det om att förbättra brandsäkerheten, renovera utvändigt och att upprusta vatten och avlopp-systemet.

Vill bygga ut

Men Socialdemokraterna fick genom en minoritetsåterremiss beslutet uppskjutet. Det innebär att partiet vill att delar i förslaget ska utredas mer och att en omarbetad plan är tillbaka i kommunfullmäktige inom en till två månader.

– Minoritetsåterremiss kan man bara göra en gång. Nästa tillfälle ärendet kommer upp kan majoriteten fatta beslut, säger Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd.

Länge varit på tapeten

Det har länge varit på tapeten att Stadsbiblioteket ska rustas upp. Staden har under flera år utrett olika förslag och planerna har gått från en större ombyggnad till en stramare renovering. Socialdemokraterna vill nu att ett mer ambitiöst och påkostat förslag, som utvecklar Stadsbiblioteket, tas fram igen.

– Det som majoriteten föreslår är att göra noll och ingenting förutom vanligt underhåll. Det är ett hån mot verksamheten. Vi vill utveckla Stadsbiblioteket, säger Jan Valeskog.

Valeskog: ”Oseriöst”

Ny planer för Stadsbiblioteket – byggs inte ut

Dennis Wedin blir nu förbannad på att Socialdemokraterna har fått upprustningen försenad ytterligare.

– Det här symboliserar hur lite respekt Socialdemokraterna har för större fastighetsprojekt som Stadsbiblioteket, säger Dennis Wedin (M) bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

– När de var i majoritet lät de byggnaden förfalla, i opposition försenar de en nödvändig renovering, säger Dennis Wedin.

Jan Valeskog håller inte med.

– Att majoriteten ska göra en grej av att beslutet blir uppskjutet några veckor när utredningen har pågått sedan 2006 är bara oseriöst, säger Jan Valeskog.

Beslut: Stadsbiblioteket blir byggnadsminne

 

Då drar nya bantade renoveringen av Stadsbiblioteket igång