Foto: Mitt i / Mostphotos

Socialdemokraterna starkt framåt i Sigtuna

Preliminära valresultat visar att Socialdemokraterna gått starkt fram i Sigtuna kommun. Sent på natten var partiet jämnstarkt med Moderaterna. – Vi har gjort ett stark valrörelse, säger Marie Axelsson (S), andra vice ordförande i kommunstyrelsen.

  • Publicerad 01:56, 12 sep 2022

Natten till måndag gick det inte att avgöra vem som vunnit valet i Sigtuna. Men det stod klart att Socialdemokraterna ökat starkt medan Moderaterna minskat något. De båda partierna såg preliminärt ut att bli ungefär jämnstarka – S med 28,9 procent och M med 31,1 procent.

– Vi har gjort ett stark valrörelse och har byggt upp ett bra lag under den här mandatperioden, säger en glad Marie Axelsson (S), andra vice ordförande i kommunstyrelsen.

Moderaterna har styrt

Majoriteten under de fyra senaste åren har bestått av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centern och Samling för Sigtuna. Partierna i kommunledningen har öppnat för att fortsätta arbeta tillsammans om de får majoritet.

Men Marie Axelsson menar att den borgerliga majoriteten gjort väljarna besvikna.

– De har gett tomma löften om ökad trygghet som de inte infriat och de har brustit i transparens och inte haft en nära dialog med invånarna, menar hon.

Fingrar i syltburken

Den nuvarande majoriteten har styrt sedan förra valet. Dessförinnan var det ett S-lett styre. Den förre S-ledaren ertappades med fingrarna i syltburken. Vänskapskorruption mellan den förra S-ledaren, Anders Johansson och PEAB uppdagades och Anders Johansson lämnade politiken 2013.

Sigtuna kommun ökar från 51 till 61 mandat i kommunfullmäktige i detta val. Detta beroende på att det är fler än 36 000 röstberättigande.

Frågor som präglat mandatperioden

En stridsfråga i Sigtunapolitiken har varit bostäderna. Under den S-ledda makten byggdes många hyresrätter, och kommunen är en av de med den högsta andelen hyresrätter i landet. Den blå koalitionen har lagt om bostadspolitiken och bygger mest bostadsrätter och småhus för att balansera.

Bilbränder, skjutningar och otrygghet har varit på agendan under mandatperioden. I Sigtuna gäller de främst områdena Valsta, Tingvalla och Märsta. Under det senaste året har det brunnit omkring 250 bilar och skjutningarna har ökat.

Dessa frågor ser ut att följa med in i den nya mandatperioden.

Preliminärt valresultat i Sigtuna 2022

Valresultat i Sigtuna när 22 av 28 distrikt räknats:

M: 31,1 % (32,36%)

L: 4,4 % ( 5,21% )

MP: 3,2 % (3,62 %)

C: 3,9% (5,66 %)

KD: 4,7 % (5,13%)

S: 28,9 % (24,66%)

V: 5,9 % (5,80%)

SD: 13,9 % (12,89%)

SfS: 2,6 % (3,93%)

Sigtuna kommun ökar från 51 till 61 mandat i kommunfullmäktige i detta val. Detta beroende på att det är fler än 36 000 röstberättigande.

Visa merVisa mindre