Solna har i 24 år haft ett Moderatlett styre. M fick i förra valet 30,1 procent av rösterna. Socialdemokraterna blev näst största parti med 23,5 procent.

När 45 av Solnas 46 valdistrikt var räknade i kommunvalet 2022 hade Socialdemokraterna fått 33,1 procent av rösterna med Moderaterna hade fått 26 8 procent.

Det parti som tappade mest i valet 2018 var Miljöpartiet, som förlorade nära fyra av tio väljare. Ändå fick MP en plats i alliansstyret och har alltså delat makten med M, KD, C och L under fyra år i ett majoritetsstyre.

Miljöpartiet ser nu ut att tappa ännu fler röster 2022 och hade enligt de preliminära siffrorna 4,4 procent av rösterna i kommunvalet.

Nästan alla partier har öppnat för att fortsätta blocköverskridande i Solna. En hel del råder det också mer eller mindre enighet kring – som stora bygg- och infrastrukturprojekt i kommunen, vilka också präglat mandatperioden.

https://www.mitti.se/nyheter/vem-tar-vem-efter-valet-i-solna/repvhq!X6h5vsXHtdNK8ZqYFup2A/

De senaste åren har dock missnöjet, både bland invånare och opposition, pyrt kring Solnas hantering av skolorna, vilket fått skolan att bli en ödesfråga i valet 2022.

Vilka som styr Solna kommande fyra år lär vi få svar på de närmaste dagarna.