Socialdemokraterna beredda köra över MP och V för att bygga Nobel Center

Trots försök att rädda tullhuset från 1870-talet kommer det att rivas, enligt stadens senaste förslag. Socialdemokraterna är beredda att gå över blockgränsen för att få ett ja till Nobel Center.

  • Publicerad 12:12, 2 mar 2016

Enligt förslaget till genomförandebeslut för Nobel Center som inom kort ska behandlas av politikerna i exploateringsnämnden ska tullhuset rivas för att ge plats åt det nya Nobelhuset på Blasieholmen.

Detta trots att politiker i den rödgrönrosa majoriteten tidigare varit positiva till att hitta en ny plats åt det historiska hamnhuset.

– I första hand beror det på att vi inte hittat någon lämplig plats att flytta det till, säger Victoria Zimmermann Grönros, handläggare på exploateringskontoret.

Får inte plats på kajen

De byggnadsantikvarier som tittat på ärendet har föreslagit Stadsgårdskajen som en plats där tullhuset skulle kunna passa in utan att historien förvanskas för mycket, men Stockholms Hamnar som förvaltar kajen har sagt nej.

– Stockholms Hamnar ska utgå från det direktiv för verksamheten som de fått från kommunfullmäktige och dessa går inte att kombinera med tullhuset. Det blir för trångt helt enkelt, säger Victoria Zimmermann Grönros.

Eventuellt går ett eller två av de röda trämagasinen på Blasieholmsudden att flytta till Djurgården, men det är helt upp till Kungliga Djurgårdsförvaltningen. För tullhuset i sten från 1876 ser det tämligen kört ut.

Exploateringskontoret ger grönt ljus för att gå vidare med planerna men flaggar för ekonomisk osäkerhet. Staden ska betala markarbetena och redan nu har projektkostnaden skrivits upp med 100 miljoner, från 125 till 227 miljoner kronor.

Utgrävningar

Eventuella arkeologiska fynd och påverkan från bygget av nya tunnelbanan från Kungsan är osäkerhetsfaktorer som nämns.

Men sista ordet är inte sagt. Vänsterpartiet kommer att säga nej till att gå vidare med förslaget i sin nuvarande form.

– Vi hade gärna sett en flytt av tullhuset och är kritiska till osäkerheten i ekonomin, säger Sebastian Wiklund (V).

En flytt av tullhuset döms ut på grund av brist på plats, delar du inte den bedömningen?

– Jag tror nog att man skulle kunna lösa det. Man skull kunna ge det en ny chans.

Men i grund och botten ifrågasätter Vänsterpartiet valet av plats för Nobel Center.

– Man bygger huset på en plats där man inte kan bevara de kulturhistoriska värdena. Jag är för Nobelhuset men konsekvenserna för kulturhistorien måste vara rimliga, säger Sebastian Wiklund.

Även Miljöpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är kritiska till nuvarande förslag för Nobel Center.

S säger ja med borgerligt stöd

Jan Valeskog (S), ordförande i exploateringsnämnden och vice finansborgarråd, är ändå fast övertygad om att Nobel Center kommer att byggas enligt förslaget.

– Det är en klar majoritet i kommunfullmäktige som är för det här bygget, säger han.

Socialdemokraterna är beredda att gå över blockgränsen och säga ja tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet.

Är det mer värt att säga ja till Nobel Center än att hålla ihop majoriteten i den här frågan?

– Ja, det här är ett fantastisk bra projekt som stockholmarna kommer att bli stolta över när det väl är klart. Vi räknar med 600 000 besökare per år så samhällsekonomiskt är det ett väl motiverat projekt. Jag tycker att det är passande och snyggt på platsen. Att alla ska vara eniga kan man aldrig begära, säger Jan Valeskog.

Ingen dyr flytt av tullhuset

Även om det inte funnits ett skarpt förslag på ny plats har exploateringskontoret gjort en uppskattning av priset för en flytt av tullhuset som pekar på cirka 50 miljoner kronor.

Feministiskt initiativ har ännu inte uttalat sig om det senaste förslaget för Nobel Center.