Socialchef Magnus Lublin hänvisar till sekretess när det gäller specifika ärenden. Men han kan uttala sig generellt.

– När vi fattar den här typen av assistansbeslut gör vi det utifrån de lagar, regler och prejudikat som gäller. Ibland är det även en jurist med för att det ska bli så rättssäkert som möjligt.

Han säger att alla har möjlighet att överklaga, men att kommunen oftast får rätt. I Jimmi Lännerhoms fall stämmer detta – kommunen vann.

– Den bedömning vi har gjort är rätt, sedan kan ju det beslutet överklagas på nytt.

Kan du förstå att Jimmi och många med honom blir rent ut sagt förbannade över att han trots sin svåra skada plötsligt fått färre assistanstimmar?

– Att enskilda individer kan bli väldigt upprörda kan jag absolut förstå. Vi håller till stor del på med myndighetsutövning, så vet jag att det finns ett antal personer som inte blir nöjda med de beslut vi fattar. Men våra beslut måste vara rättssäkra.

Gör samhället tillräckligt mycket för personer med stort hjälpbehov?

– Där måste man se till enskilda individer. Det finns fall där samhället gjort för mycket, det finns assistansärenden som varit fulla av fusk. Som privatperson kan jag tycka en sak, men som tjänsteperson har jag lagstiftningen att rätta mig efter. Men visst kan jag förstå reaktionen när timmar dras ner för en person medan fuskare kommer undan.